Osnova sekce

    • Vážení studenti,

          distanční výuka, pokud se situace nezlepší, bude realizována prostřednictvím Moodlu + s možností pustit si naši výuku, natočenou před lety, nicméně aktuální. (Tato videa v případě Freuda od Kučery sahají dál, než je zkoušený text „Tři pojednání k teorii sexuality“.) Link na ně je v kurzu v SISu v rubrice Metody výuky a též u Literatury na Moodlu.
          Cílem je, jako předchozí roky, abyste neodešli s magisterským diplomem, aniž byste si podrobně nepřečetli aspoň jeden původní text zakladatelů vývojové psychologie, S. Freuda a J. Piageta, a dále velmi významné badatelky (Piagetovy žačky) E. Ferreiro v oblasti, v níž se katedra dost profiluje, v oblasti gramotnosti, nebo význačného autora W. J. Onga, ukazujícího, co gramotnost představuje antropologicky.
          Kurs bude probíhat tak, že každý z 3 přednášejících dostane u Vás k dispozici 3 týdny na Vaše studium + 1 týden na Forum na Moodlu, kde s ním a vzájemně budete moci diskutovat. (Je ale možné obracet se kdykoli budete něco potřebovat.) Konkrétně tedy:
      Freud od 5. 10 do 25.10 a potom týden na konzultace,
      Piaget od 2. 11 do 22.11 a potom týden na konzultace,
      Ferreirová a Ong od 1.12.
          Zkouška sama bude probíhat prezenčně, doufejme, a bude jako každý rok obsahovat otázku z každé z 3 oblastí (Freud: Tři pojednání k teorii sexuality; Piaget a Inhelderová: Psychologie dítěte, 1 z 2 článků od E. Ferreiro nebo W. J. Ong: Technologizace slova). Ke zkoušce si můžete přinést výpisky nebo původní text (pokud v něm budete schopni bezprostředně najít řešení, bude zřejmé, že ho znáte).

          Níže najdete odpovídající Literaturu + odkazy na naskenované nebo pdf podklady, link na videa. Dále ke každé z 3 oblastí seznam otázek, jaké by mohly zaznít u zkoušky.

    • LITERATURA K FREUDOVI

      Zkoušeno bude

      FREUD, Sigmund. Tři pojednání k teorii sexuality. In Vybrané spisy 3, Praha: Avicenum 1971, s. 11-98. Též in Sebrané spisy 5, Praha: Psychoanalytické nakladatelství, 2000, s. 29-122.
      Text je naskenován v SISu.

      Pomocná literatura

      KUČERA, Miloš. Pud u Freuda. Praha: Karolinum, 2017, zejména s. 26-90.
      Text dostupný zdarma členům akademické obce UK elektronicky prostřednictvím vyhledávače UKAŽ.

      Bonusová literatura

      FREUD, Sigmund. Analýza fobie pětiletého chlapce. Kučerův překlad s poznámkami.
      PDF v SISu.

      Kdo bude schopen u zkoušky kazuistiku vyložit a komentovat, bude mít bonus.

      K dispozici jsou videa s rozborem zkoušeného textu (přednáška sahá za text do dalšího Freudova díla, není nutné sledovat v úplnosti) - videozáznamy přednášek z let 2009/2011 na http://kps.pedf.cuni.cz/index.php?p=134.