Osnova sekce

  • Čtenářské záznamy (shrnutí již známých informací + několik tipů)

    Jak již vyplynulo z průběhu kurzu, počet čtenářských záznamů se bude u jednotlivých studijních programů lišit.

    Denní studium: Literatura I - 10 záznamů; Literatura II - 20 záznamů.

    Kombinovaná forma studia: Lieratura I - 7 záznamů, Literatura II - 7 záznamů.

    Vzhledem k tomu, že studium českého jazyka a literatury můžete podle mých informací (alespoň v současné době) uzavřít buď „klasickou“ SZZk nebo obhajobou portfolia z doby celého studia, věnujte záznamům náležitou pozornost.

    Struktura záznamů

    Nebyla na začátku semestru zadána, avšak aby byly záznamy smysluplné a využitelné i po několika letech ve Vaší učitelské praxi, doporučuji řídit se (alespoň ve zbývajících záznamech) následující strukturou:

    1. V každém záznamu by měly být uvedeny bibliografické údaje ke knize. Pokud jde o světovou literaturu, je vhodné uvést i jméno překladatele. Jméno ilustrátora je fakultativní údaj, povinný je pouze v případě obrázkových knížek, v nichž jsou ilustrace natolik důležité, že je výtvarník vnímán jako spoluautor díla. Pokud již knížku nemáte, lze je rychle dohledat na internetových stránkách databáze knih nebo o něco pomaleji v katalozích různých knihoven.

    2. Každý záznam by měl být opatřen anotací knížky. Tu lze zkopírovat a uvést odkaz. Vhodné jsou uživatelské recenze, které můžete čerpat např. z webových stránek databáze knih nebo nakladatelství Kosmas. 

    3. Pokud jste si vyzkoušeli již všechny typy záznamů (podvojný deník, metodu otázek etc.) a stále ještě nejste u požadovaného počtu titulů, pak doporučuji záznam strukturovat do odpovědí na následující tři otázky:

    a) Čím mě kniha zaujala jako čtenářku/čtenáře?

    b) Čím mě kniha zaujala z pohledu literární vědy?

    c) Zaujala mě knížka také z pohledu mé budoucí (učitelské) profese? V případě, že ano, pak čím?

    Tip: pokud záznam doplníte základními údaji o autorovi a svým osobním komentářem, tím lépe.

    Seznam četby. v seznamu mohou figurovat i tituly v "čítankách" kurzu.