. Racionální dieta (Dieta č. 3)

  • Je to běžná strava, která je určena pro pacienty bez zvláštních výživových omezení. Je vyvážená co do obsahu bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů.

2. Šetřící dieta (Dieta č. 2)

  • Je určena pro pacienty s onemocněním trávicího traktu (např. žaludek, střeva). Dieta je lehce stravitelná, obsahuje snadno stravitelné potraviny, vyhýbá se smaženým, kořeněným a tučným jídlům.

3. Bezezbytková dieta (Dieta č. 4)

  • Je zaměřená na osoby s nemocemi tlustého střeva (např. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). Vyhýbá se potravinám obsahujícím vlákninu (např. celozrnné produkty, ovoce se slupkou) a podporuje konzumaci jemně stravitelných potravin.

4. Nízkobílkovinná dieta (Dieta č. 6)

  • Používá se při onemocnění ledvin, kdy je nutné snížit příjem bílkovin, aby se snížilo zatížení ledvin. Nahrazuje se jinými zdroji energie, jako jsou sacharidy a tuky.

5. Dieta s omezením tuků (Dieta č. 5)

  • Vhodná pro pacienty s onemocněním žlučníku, slinivky břišní a jater. Obsahuje nízkotučné potraviny, vyhýbá se smaženým jídlům a tučným výrobkům.

6. Diabetická dieta (Dieta č. 9)

  • Tato dieta je určena pro diabetiky. Je upravený příjem sacharidů a tuků, často se řídí podle glykemického indexu potravin a počítá se množství sacharidů.

7. Nízkokalorická dieta (Dieta č. 8)

  • Je určena pro osoby trpící obezitou. Je zaměřena na snížení kalorického příjmu, kontroluje se příjem tuků a jednoduchých cukrů, preferují se nízkokalorické potraviny.

8. Bezlepková dieta (gluten-free)

  • Určena pro pacienty s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku. Vyhýbá se potravinám obsahujícím lepek (pšenice, žito, ječmen) a nahrazuje se bezlepkovými variantami.

9. Dieta při zvýšené potřebě bílkovin (Dieta č. 11)

  • Používá se při stavech, kdy je potřeba zvýšený příjem bílkovin (např. rekonvalescence, popáleniny). Zajišťuje dostatečný příjem bílkovin, hlavně z kvalitních zdrojů, jako je maso, ryby, vejce.

10. Nízkosodíková dieta (Dieta č. 10)

  • Určena pro pacienty s onemocněním srdce a cév, zejména s hypertenzí. Omezuje příjem sodíku, tedy sůl a potraviny s vysokým obsahem soli (např. uzeniny, konzervy).

11. Tekutá a kašovitá dieta

  • Používá se pro pacienty po operacích nebo při problémech s polykáním. Strava je ve formě tekutin nebo jemně strouhaných a mixovaných pokrmů.

 

Last modified: Wednesday, 18 September 2024, 1:23 PM