…a v tuto chvíli (po obeznámení se s výše zformulovaným pravidlem) již možná někdo tuší, co nás v naší rešeršní kuchyni čeká dál: my těch zmíněných vícero ingrediencí (tj. více než maximálně dvě, které jsme dosud probírali) do jednoho “varného sáčku” neuzavřeme, nýbrž je do rešeršního hrnce prostě jen tak volně nasypeme (což se v denní praxi jeví být jako vysoce pravděpodobné). Odvažme se proto k závěru probíraných osnov učiva “PubMed Školy mateřské” rešeršně nevídaně smělého, ekvilibristicko-lingvisticko-kulinárního pokusu a zapišme do vyhledávacího okna vedle sebe celkem pět slov
OXYGEN HYDROGEN WATER PEROXIDE SUPEROXIDE
a stiskněme “Search”…
…a nepochybně usoudíme, že získaný výsledek rešerše, co do počtu získaných citací i jejich relevantnosti, představuje již vcelku solidní informační a inspirační substrát pro badatele, působící v oborech jako biochemie či fyziologie. Nicméně, rešerše má jistou vadu na kráse: PubMed oněch pět zadaných klíčových slov sice mezi sebou dle očekávání pospojoval logickými operátory “AND” /viz okénko “Search details” v pravém dolním rohu obrazovky/, avšak učinil tak “bez ladu a skladu”, tj. máme před sebou na rešeršním talíři záznamy týkají se pokusných zvířat, rostlin a pochopitelně i lidí. Jak ale z rešeršního hrnce vylovit jen to, co je nám po chuti - tj., jak dosáhnout při rešerši takovéto či nějaké jiné bližší specifikace a preciznosti…?