Zdravím všechny, vkládám svou přípravu hodiny - téma: Zdravá výživa. Předem děkuji za komentáře, s pozdravem, Veronika Goldová
+ oceňuji kultivovanou komunikaci se žáky, často používané slovíčko „prosím“ může být důkazem
- Co je cílem hodiny? V textu jsme nenašla. Zmínka je o tématu, které píšeme na tabuli nebo žáci postupně odhalí. O co nám tedy šlo? Zjistit jak často jíme nebo co nám chutná nebo orientace ve výživové pyramidě?
Ahoj Irena Henslová
- Co je cílem hodiny? V textu jsme nenašla. Zmínka je o tématu, které píšeme na tabuli nebo žáci postupně odhalí. O co nám tedy šlo? Zjistit jak často jíme nebo co nám chutná nebo orientace ve výživové pyramidě?
Ahoj Irena Henslová
Ahoj Ireno, děkuji za pochvalu i připomínku, obojí beru konstruktivně :-) Co se týče cílů, kterých mělo být v hodině dosaženo, tak jsou uvedeny na straně 3 mého textu jako "Vzdělávací cíle" a následuje "Ověření vzdělávacích cílů". V textu uvádím Vzdělávací cíle: Žák rozumí pojmu PZD a umí zakreslit a popsat její strukturu. Žák dokáže rozlišit zdravé a nezdravé potraviny. Žák dokáže sestavit vzorový jídelníček dle zásad zdravé výživy. Žák dokáže popsat, nakreslit, popř. jinak vysvětlit vztah mezi výživou a zdravím. Hodinu jako takovou jsem pak psala tak trochu jako návod na její vedení. Máš pravdu, je-li zadání orientováno zejména na cíle, asi jsem měla i v textu popisujícím průběh hodiny jako takové, zmínit cíle explicitně znovu. Příště tak učiním, aby o nich nebylo pochyb. Možná až moc jsem se zaměřila na přípravu hodiny samotné, že se cíle v textu ztratily. Jsem neučící, tak si ráda nechám poradit. Ještě jednou děkuji za připomínky a přeji hodně štěstí při studiu, Veronika Goldová.
Průběh aktivit byl pro mě inspirativní, jak je možné zpracovat toto téma. Komunikace se žáky se mi velmi líbila.
Alena Kodetová
Ahoj Veru, za prvé se mi hrozně líbí vybrané téma a to Zdravá výživa. Nic aktuálnějšího sis již vybrat nemohla :-) Je skvělé, že celá hodina se nese v duchu názorného vyučování. Žáci si mohou potraviny, které znají podle svého uvážení roztřídit do 3 skupin podle toho, co by se mělo jíst víc, málo nebo raději moc ne. Je určitě důležité u žáků toto přemýšlení podporovat a to se ti v hodině rozhodně povedlo. Žáci k cíli hodiny dojdou sami, což je také velmi důležité a ostatní cíle jsou podle mého názoru zajisté splněny a jsou velmi dobře zvoleny.
Milá Veroniko,
děkuji za poslaný materiál plný skvělých nápadů, vybrala jste si navíc praktické a přínosné téma. V různých typech cílů jste se zdatně zorientovala, máte vypracovaný přehledný seznam, dobrá práce. Pojala jste téma zdravé výživy komplexně a dohledala i historii kurikula (detail - Národní plán rozvoje vzdělávání (Bílá kniha) byl nahrazen dnešním RVP, není mi zcela jasné, zda se týká Váš seznam minulosti). Co se týče obecných cílů, bylo by podle instrukcí třeba napsat, z čeho vycházíte, konkrétně opora v RPV - podívejte se na Člověk a jeho zdraví, Očekávané výstupy pro 1. období (ČJS-3-5-01). Odpovídá to Vašemu směřování? Konkrétní výukové cíle je třeba formulovat tak, aby bylo zřejmé, jakou schopnost či znalost si žák osvojil a prokáže ji - nepoužívat tedy slova ,,dokáže, rozumí, umí." Co napsat: ,,žák popíše Pyramidu, žák rozliší zdravé a nezdravé..?" Vidím, že již někdo ve fóru na toto reagoval a Vy jste to přeformulovala správně, prosím, vložte do dokumentu. Z Bloomovy taxonomie jste zařadila cíle do správné kategorie. Bylo by třeba ještě doplnit Bloomovu taxonomii kognitivních cílů, tedy úroveň zapamatování, pochopení, atd. Metody práce, aktivity a strategie k cíli jasně vedou.
Z praktického hlediska - Váš plán je ambiciózní, minimálně na dvě vyučovací hodiny, jak reflektujete v závěru. Je bezvadné, že střídáte různé aktivity a používáte reálné předměty - pro děti bude hodina motivující a atraktivní. Zpětnou vazbu máte v plánu dávat průběžně - dobrá práce. Děti dají zpětnou vazbu i Vám, což bude pro Vás určitě přínosné. Vzhledem k tomu, jak máte hodinu koncipovanou věřím, že to bude příjemná zpětná vazba. Úkol jste celkově splnila, prosím, zapracujte poznámky výše, budou se Vám hodit ke SZZ. Kdybyste potřebovala poradit, neváhejte mi napsat. Eliška Glatzová
4/7
Obecný cíl/obecné cíle : 0
Smysluplný konkrétní výukový cíl: 0
Správné označení formulovaných cílů: 1
Konkrétní návrh hodnocení splnění cíle/ů: 1
Konkrétní návrh zpětné vazby žákům: 1
Navržené aktivity, metody, strategie jsou v souladu
se stanoveným cílem: 1
Popis a zhodnocení postupu plánování výuky: 1
děkuji za poslaný materiál plný skvělých nápadů, vybrala jste si navíc praktické a přínosné téma. V různých typech cílů jste se zdatně zorientovala, máte vypracovaný přehledný seznam, dobrá práce. Pojala jste téma zdravé výživy komplexně a dohledala i historii kurikula (detail - Národní plán rozvoje vzdělávání (Bílá kniha) byl nahrazen dnešním RVP, není mi zcela jasné, zda se týká Váš seznam minulosti). Co se týče obecných cílů, bylo by podle instrukcí třeba napsat, z čeho vycházíte, konkrétně opora v RPV - podívejte se na Člověk a jeho zdraví, Očekávané výstupy pro 1. období (ČJS-3-5-01). Odpovídá to Vašemu směřování? Konkrétní výukové cíle je třeba formulovat tak, aby bylo zřejmé, jakou schopnost či znalost si žák osvojil a prokáže ji - nepoužívat tedy slova ,,dokáže, rozumí, umí." Co napsat: ,,žák popíše Pyramidu, žák rozliší zdravé a nezdravé..?" Vidím, že již někdo ve fóru na toto reagoval a Vy jste to přeformulovala správně, prosím, vložte do dokumentu. Z Bloomovy taxonomie jste zařadila cíle do správné kategorie. Bylo by třeba ještě doplnit Bloomovu taxonomii kognitivních cílů, tedy úroveň zapamatování, pochopení, atd. Metody práce, aktivity a strategie k cíli jasně vedou.
Z praktického hlediska - Váš plán je ambiciózní, minimálně na dvě vyučovací hodiny, jak reflektujete v závěru. Je bezvadné, že střídáte různé aktivity a používáte reálné předměty - pro děti bude hodina motivující a atraktivní. Zpětnou vazbu máte v plánu dávat průběžně - dobrá práce. Děti dají zpětnou vazbu i Vám, což bude pro Vás určitě přínosné. Vzhledem k tomu, jak máte hodinu koncipovanou věřím, že to bude příjemná zpětná vazba. Úkol jste celkově splnila, prosím, zapracujte poznámky výše, budou se Vám hodit ke SZZ. Kdybyste potřebovala poradit, neváhejte mi napsat. Eliška Glatzová
4/7
Obecný cíl/obecné cíle : 0
Smysluplný konkrétní výukový cíl: 0
Správné označení formulovaných cílů: 1
Konkrétní návrh hodnocení splnění cíle/ů: 1
Konkrétní návrh zpětné vazby žákům: 1
Navržené aktivity, metody, strategie jsou v souladu
se stanoveným cílem: 1
Popis a zhodnocení postupu plánování výuky: 1