Profesní rozvoj ředitele základní školy

Profesní rozvoj ředitele základní školy

autor Vlastimil Hubert -
Počet odpovědí: 3

Případová studie - Profesní rozvoj ředitele základní školy

Případová studie bude pracovat se dvěma nově zvolenými řediteli základní školy. První bude ředitel, který neabsolvoval funkční studium a druhý ředitel, který absolvoval funkční studium pro ředitele škol před nástupem na toto pracovní místo a s řízením školy nemá předchozí zkušenost. Případová studie bude zaměřena na zkoumání vlivu tohoto studia na základní manažerské funkce s akcentem na delegování*. Ověření bude realizováno prostřednictvím komparace obou sledovaných případů.

 

*Delegování  umožňuje lepší celkovou kontrolu, zkvalitnit manažerské kompetence, vyšší motivaci zaměstnanců a možnost měření výkonu zaměstnance.

V odpovědi na Vlastimil Hubert

Re: Profesní rozvoj ředitele základní školy

autor Anna Nožičková -
Tento záměr mě velice zaujal. Můj dotaz směřuje k tomu, jakým způsobem budete zjišťovat, co je vliv studia a co může být vliv jiný. Jestli mi rozumíte, zda je možné oddělit zkušenosti ze studia s jinými. Chápu to tak, že ani jeden ředitel nemá s řízením školy zkušenost nebo pouze ten druhý, co absolvoval studium?
V odpovědi na Anna Nožičková

Re: Profesní rozvoj ředitele základní školy

autor Vlastimil Hubert -
Aničko, nebude mít praktickou zkušenost s řízením školy ani jeden. Jeden je absolvent současného funkčního studia, druhý po nástupu do funkce má zákonnou povinnost ho do dvou let absolvovat. To znamená, že jeden získal teoretické znalosti v rámci povinných výstupů tohoto studia a druhý nikoliv. Jde o kvalitní výběr vzorku. Naopak výsledky výzkumu můžou ukázat, že jiný vliv je ve výsledku efektivnější, než vliv tohoto studia a studium v předkládaném obsahu a formě je bezpředmětné. Když o tom přemýšlím, možná by bylo lepší sledovat manažerské funkce ředitele z longitudinálního pohledu, tedy před absolvováním a po absolvování. Každopádně já se ubírám kvantitativní metodou výzkumu a tohle je čistá fikce a vůbec nevím jestli správná. :)