Případová studie

Případová studie

autor Anna Nožičková -
Počet odpovědí: 5

The right of young children to well-being: a case study of a crèche in Portugal

https://www-tandfonline-com.ezproxy.is.cuni.cz/doi/full/10.1080/1350293X.2012.737241

Článek představuje výzkum kvalitativní povahy, kde hlavními metodami je pozorování, zúčastněné pozorování (dětí v jeslích do tří let) a rozhovory s pedagogy i ředitelem vybrané instituce. Autoři uvádějí, že triagulace získaných dat je zásadní pro kvalitu výzkumného šetření.

Ve vlastním výzkumu je mým záměrem také použít více metod (pozorování, rozhovory, rozhovory v ohniskové skupině). Článek je pro mne podnětný z hlediska zmíněné možnosti a vhodnosti triangulace dat a konkrétní metodou – škály pro pozorování dětí se zaměřením na jejich well-being. Zmíněná metoda mě velice zaujala a zvažuji její využití, tedy předně podrobnější studium, případně dohledání podobné škály/struktury pro pozorování v dětských skupinách, kde se budu ve výzkumu zaměřovat na jejich kvalitu prostřednictvím případových studií a dotazování poskytovatelů DS, kteří prošli novým auditem kvality, který zajišťuje MPSV. Řeším však zejména, jaké metody a v jaké šíři jsem v rámci výzkumného šetření schopna uskutečnit a kolik je dostačující.

 

Budu velice ráda, za vaše podněty.

 

V odpovědi na Anna Nožičková

Re: Případová studie

autor Helena Štrofová -
Dobrý den, Aničko,
myslím, že Váš záměr využít triangulaci je bezva. Množství podle mne zde není tak důležité, jako hloubka výzkumu. Hezký den, Helena Štrofová
V odpovědi na Anna Nožičková

Re: Případová studie

autor Hana Zakouřilová -
Dobrý den,

nevím, jestli jsem pochopila správně zaměření disertační práce - věnuje se asi dětským skupinám. Máte již nějak rozmyšleno, jak budete skupiny vybírat - či jen ty, co mají "audit MPSV"? Budete se také nějakým způsobem oslovovat rodiče dětí?
Děkuji za odpověď,
Hanka Zakouřilová
V odpovědi na Hana Zakouřilová

Re: Případová studie

autor Anna Nožičková -

Dobrý den,

ano, asi jsem to nedostatečně popsala. Jde o dětské skupiny. První částí výzkumu jsou rozhovory s poskytovateli DS, kteří již auditem úspěšně prošli (zatím jsem ve fázi předvýzkumu a finalizuji dotazník/podklady ke strukturovanému rozhovoru, dále chci oslovit tyto poskytovatele všechny, poněvadž je jich zatím asi 50). U případových studií bylo mým záměrem spolupracovat s DS již před auditem, během něho i poté a snažit se popsat nějaký posun v kvalitě, diskutovat tento proces s vedením i pečujícími osobami a také rodiči. Z důvodů pandemie se audity zastavily a já řeším, jak výzkum postavit nebo zda vyčkat.

Děkuji za postřehy,

Nožičková

 

V odpovědi na Anna Nožičková

Re: Případová studie

autor Petr Chaluš -
Moc zajímavý výzkum, a je to tedy případová studie. A uvádí se tam jaký typ případové studie?
V odpovědi na Petr Chaluš

Re: Případová studie

autor Anna Nožičková -
Autorka uvádí, že se jedná o případovou studii (dle Stake 1999; Yin 2005) v kontextu praxeologického výzkumu ("praxeological investigation") jak jej pojímá Lewin (1973), Kemmis a Smith (2008) a Elliott (2010). Studie pečlivě sledovala každodenní chod jeslí (se zaměřením na místnosti s aktivitami pro děti do tří let).