Dysregulace pozornosti a chování

Dysregulace pozornosti a chování

autor Jan Macák -
Počet odpovědí: 0

Jednou z organizací, které pomáhají rodinám s dětmi s ADHD je Centrum pro rodinu a sociální péči (CRSP) -  https://www.neklidne-deti.cz/, jedná se o neziskovou organizaci nabízející rodinám volnočasové, vzdělávací a poradenské programy, stejně jako podporu v obtížných situacích. Dále nabízejí pro děti s ADHD poradenskou službu, vzdělávají rodiče odborníky a také spolupracují se školami v oblasti prevence a poradneství.

Na stránkách jsem našel několik programů jak pro děti, tak i pro rodiče. Pro děti jsou tu hodiny, kde pracují na dovednostech jako je řeč, myšlení, zvládání emocí apod., dále programy pro stimulaci smyslového systému a rozvoje nervové soustavy. Zajímavá mi přijde metoda, kterou tady nazývají Snoezelen, kdy se dítěti věnují individuálně v relaxační místnosti, která je vybavena světelnými, zvukovými prvky, hudbou i vůněmi. Cílem je navozovat pocit pohody, spokojenosti a bezpečí. Tyto hodiny jsou zdarma, dítě může docházet jednou za 14 dní.

Pro rodiče je tu pak mnoho vzdělávacích kurzů, workshopů a také rodičovský spolek, kde si rodiče mohou navzájem sdělovat své zkušenosti za přítomnosti kvalifikované osoby.

Během současné situace jsou bohužel kurzy přerušené, některé budou pokračovat online formou, což podle mne musí být pro děti s ADHD extrémně náročné, pro mě samotného je nesmírně těžké se při online setkáních soustředit, takže mi to přijde pro děti s poruchou soustředění skoro až nemožné.