NOVE: Postoje vůči nekuřákům - A. Čeplová, L. Vokálová

NOVE: Postoje vůči nekuřákům - A. Čeplová, L. Vokálová

autor Lucie Vokálová -
Počet odpovědí: 0

Co budeme zkoumat?

Předmětem zkoumání budou postoje zaujímané kuřáky i nekuřáky vůči jedinci, co přestal kouřit (odnaučenému kuřákovi), jaké jsou a případně jak se navzájem odlišují.  Dále nás bude zajímat jejich (kuřáků/nekuřáků) kritické zhodnocení zanechání rituální činnosti kouření.

 

Jaká úroveň nás bude zajímat?

Postoje zaujímané vůči jedincům výrazně ovlivňují jejich vlastní socializaci, proto nás zajímá, jak moc jsou životy odnaučených kuřáků ovlivněny postoji kuřáků i nekuřáků k jejich rozhodnutí přestat kouřit – zda se perspektiva kuřáka okamžitě mění na nekuřáka či zůstává apod. Lze říci, že jde o identitu kuřáka/nekuřáka/odnaučeného kuřáka.

 

Jaký výzkumný prostor zvolíme?

Výběrovým prostorem se pro nás stávají kuřáci i nekuřáci, přičemž nám nezáleží na věku, vzdělání ani pohlaví. Výzkumným prostorem se pro nás stává ta sféra společnosti, kde se nachází kuřáci, odnaučení kuřáci i ultimátní nekuřáci, pokud by to bylo v našich možnostech, teoreticky bychom se mohly zaměřit na 
celou společnost. Nutno podotknout, že kouřící jedinci 
a nekuřáci v ní nejsou rovnoměrně zastoupeni a odnaučení kuřáci tvoří ještě menší procento.

 

Jaké období bude časovým rámcem?

Výzkum nebude dlouhodobý.

 

Jaký aspekt budeme zkoumat?

Budeme zkoumat míru ovlivnění nekouřícího jedince postoji ostatních jedinců ve společnosti.

 

Bude nás zajímat, které instituce, ideologické hodnoty a normy určité postoje podporují a jaké mechanismy je zajišťují/reprodukují? 

Ano, výzkum se může dotknout i této strany. Postoje v tomto případě zastupují stereotypy z obou stran (kuřák/nekuřák) případně přerůstající ve stigmatizaci.

 

Jak lidé hodnotí tyto postoje či jak vysvětlují jejich příčiny?

Tyto postoje mohou být vysvětleny odlišujícími se hodnotami sobě vlastními, různým působením společenského sociálního tlaku, jednáním podle platných norem a mnoho dalších. Očekáváme, že hodnocení postojů bude také individuální a ryze subjektivní.

 

Budeme zkoumat strategie, které využívají jedinci ke zvládání výše zmíněných postojů?

Potencionálně ano, postoje mohou na odnaučeného kuřáka působit pozitivně i negativně.