Remediace

Remediace

par Čeněk Pýcha,
Nombre de réponses : 4

Zde sdílejte poznámky k části o remediaci.

En réponse à Čeněk Pýcha

Re: Remediace

par Kateřina Knaislová,
- vzájemná interakce a ovlivňování starších a novějších médií (nové navazuje na staré)
o nemusí být vztah přiznán nebo uvědomován (např.: adaptace filmu, jehož knižní verzi divák nezná) – ale snaha nové médium spíše zdůraznit (elektr. enckylopedie)
- McLuhan: „obsahem“ média je jiné médium (např.: obsahem knihtisku je psané slovo, digitalizace starých děl apod.)
En réponse à Čeněk Pýcha

par Terezie Vítková,
Remediace jako způsob vztahování se mezi médii - v textu jako reprezentace jednoho média (typicky starého) jiným médiem (typicky novým). Remediace jako charakteristický rys nových médií.

Tato kapitola z mého pohledu nejvíce zestárla - právě rapidním tempem, kterým vznikají a klíží se nová média. Zároveň podle mě dochází k hybridizaci starých médií s novými a je podle mě problematické určit hranice a definice jednotlivých médií - tedy je mnohem jednodušší mluvit o mediaci v 90. letech než dnes, kde v rámci jednoho média existuje mnoho platforem se svým vlastním jazykem a logikou.
En réponse à Čeněk Pýcha

par Jiří Mach,
To jak se propojují navzájem média mi dává celkem smysl. Zajímalo by mě ale proč to tak je? Je to právě kvůli té touze po "bezprostřednosti" jak popsáno v části o imediaci? Každopádně jsem se při čtení stal "terčem" remediace. Prostřednictvím PC jsem na WWW hledal zmíněné odkazy na malby, našel jsem si co znamená Trompe-l'œil, díval se přes PC (při hypermediačním pohybu - kliknutí, které je vyžadováno, aby se mi malba/ strop katedrály ukázali na celou obrazovku) a musím přiznat, že mě dost pobavilo EBN - Electronic Behavior Control System, zejména Bill Clinton a jeho SYSTEM.

Poslední poznámka je, že při čtení o předělávkách Jane Austenové jsem si vzpomněl na tento obraz: https://twitter.com/vascogargalo/status/783095203213312001/photo/1 Je to předělávka, tedy remediace? Zároveň prosím přijměte mou omluvu, zítra se na hodinu připojím s mírným zpozděním. Díky.
En réponse à Čeněk Pýcha

par Michaela Sandtnerová,
Remediací rozumíme proces, ve kterém se stará a nová média neustále vzájemně ovlivňují a interagují. Jelikož se nacházíme na přelomu těchto dvou technologií, potřeba remediace je opravdu silná a každodenní. Nejen lidé v běžném životě, ale především veřejná média mají tento úkol neustále před sebou. Existují vedle sebe televizní zpravodajství a novinky na internetu, tištěné noviny, rádio, podcasty. Do jisté míry je to i problematika mezigenerační, neboť my jako studenti musíme neustále vysvětlovat fungování různých moderních gadgetů a aplikací našim starším rodičům či prarodičům, pro které jsou tyto věci mnohdy až nepochopitelné. Svět a technologie v něm se neustále vyvíjí a zásadní potřebou je flexibilita a umění reagovat na nové a vylepšené technologie.