Generační diskuse

Generační diskuse

autor Jan Wiendl -
Počet odpovědí: 0

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přednáška nazvaná „Manifest poetismu“ (orientační prezentaci využívanou při přednášce najdete na MOODLE), plánovaná do dvou přednáškových hodin (tedy v našem aktuálním případě 7. 4. a 14. 4.), má za úkol dotknout se několika významných témat souvisejících s vrcholem poetistické avantgardy v 2. polovině 20. let. Jednak v bodech prochází klíčovým textem Karla Teigeho Manifest poetismu z roku 1928 a všímá si ho jako programového a interpretačního mezníku. Dále mapuje různorodá seskupení, rozvíjející /zvláště generační/ programovou a estetickou polyfonii typickou pro vrcholnou fázi avantgardy a moderny obecně 20. let. Dalším podstatným momentem je zmapování širšího společenskopolitického kontextu, jednak otázka problematizující vazby levicových spisovatelů ke komunistické straně pod Gottwaldovým vedením, jednak sílící (nejen politické) názorové štěpení spisovatelů, ústící do široké generační a mezigenerační diskuse, umocněné sérií článků Jindřicha Štyrského Koutek generace I.-III., pro niž se vžilo označení „polemika o generaci na dvou židlích“.  Ve finále pak přednáška na vybraných básnických textech (Seifert: Slavík zpívá špatně /1926/, František Halas: Sépie /1927/, Konstantin Biebl: Nový Ikaros /1929/) mapuje reflexe proměňující se generační zkušenosti na básnických textech jejích klíčových příslušníků.

Vzhledem k rozsahu dané tematiky je i okruh doporučené četby širší. Bezpečné kontextové zázemí poskytují příslušné kapitoly v akademických Dějinách české literatury IV. (http://www.ucl.cas.cz/edicee/data//dejiny/hcl/dcl4/dcl4.pdf)

 

Pramenné programové a polemické texty najdete pohodlně ve dvou svazcích antologie Avantgarda známá a neznámá II. – III. Ve druhém svazku (http://www.ucl.cas.cz/edicee/antologie/avantgarda-znama-a-neznama/80-avantgarda-znama-a-neznama-ii) najdete jednak text výchozího Teigeho Manifestu poetismu. Dále si zde můžete přečíst např. pozoruhodné texty diskutující wolkerovský odkaz (první ze stop sílící názorové diferenciace a sebevymezování příslušníků avantgardní generace: Dosti Wolkra!, J. Wolker postaven mimo zákon). Dále doporučuji - v návaznosti na teigovský text – články F. X. Šaldy O poetismus a J. Hory Co s poetismem, vyjadřující se polemicky o dalším směřování avantgardní generační tvorby.

Ve třetím svazku http://www.ucl.cas.cz/edicee/antologie/avantgarda-znama-a-neznama/81-avantgarda-znama-a-neznama-iii

doporučuji Vaší pozornosti jednak články reflektující významné politické pnutí uvnitř avantgardní generace (Projev sedmi, Spisovatelé komunisté komunistickým dělníků), dále pozoruhodné texty Josefa Hory Spisovatel a politika a Literatura a politika, reflektující sílící skepsi moderního levicového autora k aktuální realizaci politické a revoluční aktivity levicového kulturního spektra. Důležité jsou již zmiňované polemické texty Jindřicha Štyrského Koutek generace I.-III., k nim doporučuji číst Teigeho reakci Polemické poznámky k aktuálním sporům.