Popište základní symboliku v knize Velký rozvod nebe a pekla.

Popište základní symboliku v knize Velký rozvod nebe a pekla.

von Barbora Šmejdová -
Number of replies: 3

Napište svou odpověď na základě zadaného textu.

 

 
In reply to Barbora Šmejdová

Re: Popište základní symboliku v knize Velký rozvod nebe a pekla.

von Lukáš Němeček -

Jestliže se člověk nachází v pekle, není to proto, že by ve svém životě udělal něco, co by mu bránilo jít do nebe. Důvodem jeho pobytu v pekle je jeho vlastní neschopnost vydržet v nebi. To jak žije na zemi formuluje jeho duši, přesvědčení a představy a ve chvíli kdy má možnost v nebi zůstat se sám kvůli svému názoru, kvůli závislostem, kvůli závisti rozhoduje odejít. Z knihy vyplývá, že jestliže něco v životě má smysl, tak je to péče o vlastní duši. Mám se snažit budovat si takové návyky, abych byl vždy schopen odpustit, vzdát se svého mylného názoru. Nemám se nechat spoutat žádnou závislostí, která by mě zbavovala svobody. Bůh mi dá vždycky šanci se toho zbavit, ale jde o to jestli na to budu mít dost silnou vůli a jestli budu vůbec chtít.

In reply to Lukáš Němeček

Re: Popište základní symboliku v knize Velký rozvod nebe a pekla.

von Libuše Weinerová -

Já tedy symboliku chápu jako tak, že nebe je místo, kde se spolupracuje, vytváří něco společně. kde člověk přijme, že potřebuje pomoc někoho jiného. Opakem toho je peklo, kde žijí všichni jako individualisti, kde jsou jen rozepře. Není úplně jednoduché se vymanit ze starých principů, proto lidé z pekla, když přijdou do nebe zažívají bolest, jsou duchové, protože nepřijali realitu nebe. 

Postavy, které za návštěvníky přicházejí jim mají pomoci pochopit Boží milost, důležitost litování svých starých návyků. Ukazují na to, jak je důležité spolupracovat. Ukazují také to, co nás vlastně od Boha odděluje, ať už je to neodpuštění, strach, pocit nadřazenosti. Většina postav je v pekle, protože se tam sami rozhodli, chtějí tam zůstat, protože tam mají možná určitý pocit nadřazenosti. 

In reply to Barbora Šmejdová

Re: Popište základní symboliku v knize Velký rozvod nebe a pekla.

von Vojtěch Razima -

Pochopil jsem to nějak takhle:

šedé město - peklo, nebo očistec - záleží na člověku

hory - nebe

duchové - lidé, kteří se ještě nedostali do nebe, stále jim něco schází k dokonalosti, vše je pro ně tvrdé...

zářící bytosti - lidé, kteří už Bohu řekli: "Buď vůle tvá"

Nevím si úplně rady tím autobusem...