Co s nahrávkami rozhovorů atd.?

Re: Co s nahrávkami rozhovorů atd.?

autor Magdalena Mouralová -
Počet odpovědí: 0

A ještě doplnění.

Je několik důvodů, proč řešit zacházení s nahrávkami, přepisy rozhovorů, informovanými souhlasy apod. Všechny jsou spíše teoretické, neuvědomuji si teď žádný případ, kdy by se něco takového u bakalářky řešilo.

1. Ošetření zacházení s osobními informacemi, tj., aby někdo nezneužil údaje respondentů, např. při ztrátě Vašeho počítače, nabourání do systému apod. Správně byste měli mít soubory zaheslované, archivované mimo počítač. 

2. Ošetření situace, kdy by vás někdo z respondentů osočil z manipulace s daty nebo zacházení v rozporu s domluvou poté, co si přečte práci. Tam lze jednak dokládat nahrávkami a informovaným souhlasem, velmi dobré řešení je také tzv. member-checking, tj. že dáte respondentům text práce k dispozici ještě před odevzdáním, aby se k němu mohli vyjádřit. Tímto postupem jste již víceméně krytí.

3. Ošetření situace, kdy by vaše data byla napadnuta v posudcích či u obhajoby - můžete doložit, že je věc tak, jak v práci tvrdíte. Pro to je dobré mít vše zarchivované minimálně do obhájení práce.