Distanční výuka

Distanční výuka

autor Anna Tučková -
Počet odpovědí: 0

Milé studentky a studenti, 

ráda bych Vám nějakou formou zajistila možnost studia z domova. Zatím jsem nenarazila na online prostředí, které by umožňovalo plnohodnotnou diskuzi takovému počtu lidí, ale budu pátrat dál, protože diskuze je to, co mi na našem kurzu přijde nejcennější.

Přednášky po dobu uzavření VŠ

Přednášky se konat prozatím budou, akorát budou více frontální a tím pádem pravděpodobně kratší. Budu používat online prostor, ve kterém realizujeme webináře Centra paliativní péče. Docházku i nadále nekontroluju, přestože takhle online by to byla brnkačka. Na přednášky se prosím zaregistrujte tady:https://app.livestorm.co/cpp/sociologie-smrti-umeni-nabozenstvi-filosofie

V úterý 17. března bychom dokončili téma zobrazování smrti v umění a pak také náboženskou a filosofickou odpověď na strach ze smrti. 

V úterý 24. března bychom probrali sekularizaci a pohřby bez obřadů a medikalizaci smrti.

Dál si plánovat netroufám, ale dělat v livestormu semináře je nesmysl. Uvidíme, jak se situace vyvine. 

Četba

Počítám s tím, že dál čtete a píšete reflexe. Ocením, pokud do reflexí napíšete otázky k četbě nebo tématu, které vás třeba už dopředu napadnou. Livestorm umožňuje diskutovat v chatu, ale pro mě bude asi náročnější to tam sledovat.

Na toto úterý číst nemusíte, probíráme témata z minulých dvou týdnů. Otevřela jsem však možnost odevzdávání textů až do 31. března, takže pokud někdo z vás ještě nečetl Illiche nebo Scherera a chtěl by, tak může. Případně, pokud vás k vaší četbě ještě něco napadlo, můžete to tam dopsat.

Na úterý 24. března čtěte Nešporovou. Text k medikalizaci vzhledem k uzavření knihoven neseženu.

Seminárky

Mluvení o smrti je v naší společnosti vždy tabu a vždy je považováno za nevhodné nebo nepohodlné. Nicméně nečekaně tady máme situaci, kdy jsou v existenciální úzkosti všichni a v reálném ohrožení života i lidé, kteří tak obvykle svou situaci ve světě nevnímají.  V tuto chvíli se z nevhodného tématu k rozhovoru, na kterém byste mohli pozorovat reakce na nevhodnost a tabuizaci, stává téma citlivé a tím pádem eticky sporné. Rozhodla jsem se tedy pro tuto chvíli zrušit empirickou složku seminární práce. Tím se paradoxně možná uleví všem, kteří byli nervózní kvůli státnicím (ale bůhví, jak to s nimi ještě bude...). Seminární práci můžete psát na jakékoli téma, které jsme probírali nebo budeme probírat v přednáškách. Téma se mnou prosím dopředu konzultujte. Byla bych ráda, kdybyste používali nějakou literaturu, což je teď teda taky složité, nicméně něco máme u nás v Centru v knihovně, něco mám já, něco se dá sehnat na internetu. Tak to můžeme zkusit dát nějak dohromady. Pro ty co na seminárku kvůli státnicím nespěchají, taky nespěchám a pracuju i o prázdninách, takže se nemusíte bát, že by se něco nestihlo.

Pokud máte pocit, že jsem na něco zapomněla, nebo by vám ve studiu něco pomohlo (např. změna času přednášek), dejte vědět!

buďte na sebe a na ostatní opatrní a pokud vám zbyde nějaký volný čas a energie, zkuste se podívat na možnosti dobrovolictví:

https://sites.google.com/view/dobrovolnik-covid19/dobrovoln%C3%ADk

mějte se hezky

Anna Tučková