Krejčová: Analýza metodologických postupů publikovaných prací v oblasti zážitkové pedagogiky

Re: Krejčová: Analýza metodologických postupů publikovaných prací v oblasti zážitkové pedagogiky

von Monika Bernard -
Number of replies: 0
Milá Leni,
zážitková pedagogika mě také zajímá, protože je to způsob učení, který dává smysl – místo pasivního přijímání informací staví na vlastním prožitku, aktivitě a osobní angažovanosti žáků. Ať už jde o dramatickou výchovu, projektové dny nebo pobyty v přírodě, všude se potvrzuje, že děti si z takových situací odnášejí nejen víc vědomostí, ale hlavně dovednosti, postoje a zážitky, které mají skutečný dopad na jejich rozvoj. V praxi přitom vidíme, že právě tahle forma výuky má často největší dopad na žáky, kteří v běžné školní výuce tolik „nezáří“.
Článek, který jsi zpracovala, podle mě ukazuje jeden důležitý paradox: zatímco mezi studenty pedagogiky roste zájem o zážitkovou pedagogiku (dokládá to velké množství diplomových a dalších kvalifikačních prací), v odborných časopisech tomu tak zdaleka není. To mi přijde trochu škoda, protože právě kvalitní odborná reflexe a sdílení výzkumů by mohly pomoct, aby se tento přístup stal silnější a více podložený i v akademickém prostředí. Téma mé DP souvisí se zážitkovou pedagogikou a vím už teď, že kvalitní odborné literatury zabývající se tímto tématem mnoho není (a přitom je to tak zajímavé téma ...)