Johana Šafářová – Člověk jaký je (Adler)
Přečtení recenze pro mě bylo přínosné, seznámila jsem se s knihou, kterou jsem doposud blíže neznala a dozvěděla jsem se něco nového o individuální psychologii. Recenze představuje některé Adlerovy myšlenky a jeho pojetí lidské psychiky, poukazuje na již zastaralé názory, ale také na ty nadčasové. Vážím si upřímnosti autorky, nahlíží na dílo kriticky, ale zároveň vyzdvihuje i jeho přednosti. Podává srozumitelné argumenty a příklady dobře dokládají prezentovaná tvrzení. Součástí recenze je také zhodnocení toho, jak se kniha četla, což je pro potenciálního čtenáře též užitečný poznatek. Celkově si tak myslím, že se jedná o povedenou recenzi, která mi přiblížila, co bych od četby knihy mohla očekávat.
Diana Kovalová - Rozhovory s C. G. Jungem (McGuire, Hull)
Recenze je psaná čtivě a strukturovaně, jsem ráda, že jsem díky ní získala představu, o čem kniha pojednává i jakou formou je pojata. Oceňuji, že jsou představena konkrétní témata, kterými se Jung v rozhovorech zabývá i ta, která autorku zaujala a recenze je tím osobnější. Pozitivně hodnotím také to, že se v recenzi dozvíme důvody, proč by si čtenář měl knihu přečíst a pro koho by mohla být vhodná. Líbí se mi zpracování knihy formou rozhovorů, které se uskutečnily v různých fázích Jungova života a zachycují nejen základy analytické psychologie. Knihy od Junga jsem zatím odkládala z obavy, že se jedná o náročnou četbu, nicméně tato recenze mě inspirovala, jak lze blíže poznat jeho myšlenky přístupnější formou.