5. Modální slovesa

5.6. Must/Needn't/Can't/Should/Could/Would + minulý infinitiv

Odborné termíny:

pomocné sloveso (DO, BE, HAVE) – v anglickém jazyce nám „pomáhají“ vytvořit určitý čas.

významové sloveso (např. WORK, STUDY, GO) – vyjadřují samotný děj nebo stav, říkají „o co vlastně jde“

infinitiv – v českém jazyce odpovídá tvarům např. PRACOVAT, STUDOVAT, JÍT/CHODIT

infinitiv s to (např. TO WORK, TO STUDY, TO GO) – pomocí částice to tvoříme v anglickém jazyce jeden z několika typů infinitivů, je třeba vědět, kdy tento typ používáme

infinitiv bez to (např. WORK, STUDY, GO) – tento infinitiv je bez částice to a je jeden z několika typů infinitivů, je třeba vědět, kdy tento typ používáme

minulý infinitiv (v aj perfect infinitive) (HAVE WORKED, HAVE STUDIED, HAVE GONE) – jedná se o infinitiv, který vyjadřuje, že tento děj se odehrával před jiným dějem. Tvoříme jej spojením pomocného slovesa „HAVE“ a příčestí minulého slovesa významového.

stavové sloveso (např.: LIKE, KNOW, BE) – slovesa, která nevyjadřují děj, ale nějaký stav

příčestí minulé (např. WORKED, STUDIED, GONE) – tvar tvořený dvěma způsoby – u pravidelných sloves příponou –ed a u nepravidelných sloves je třeba naučit se tzv. třetí tvar – viz. podkapitola 2.1 Minulý čas prostý

modální sloveso (např.: CAN, MAY, WILL) – zvláštní skupina sloves, která mají pouze tvar přítomného času, nemohou tvořit minulý (výjimka COULD – minulý tvar od CAN) ani budoucí čas, netvoří žádný infinitiv ani ingový tvar, sloveso, která po nich následuje je vždy ve tvaru infinitivu bez to. (více viz. kapitola a její podkapitoly 5 Modální slovesa)



MODÁLNÍ SLOVESO „MUST + minulý infinitiv“

„MUST HAVE DONE“

Modální sloveso „MUST“ s tzv. minulým infinitivem používáme, když chceme vyjádřit, že jsme si jistí, že se v minulosti něco stalo.

I must have left it on the train. (Určitě jsem to nechala ve vlaku.)

Matthias must have slept over, otherwise he would be here. (Matyáš musel zapsat, jinak by tu byl.)



MODÁLNÍ SLOVESO „NEEDN‘T + minulý infinitiv“

„NEEDN‘T HAVE DONE“

Modální sloveso „NEEDN‘T“ s tzv. minulým infinitivem používáme, když chceme vyjádřit, že jsme v minulosti něco nemuseli udělat, ale udělali.

We have enough milk, you needn’t have bought any. (Máme dost mléka, nemusel jsi žádné kupovat. – ale koupil, protože jsi to nevěděl, že máme dostatek mléka)

I needn’t have got up that early, the train was late anyway. (Nemusela jsem vstávat tak brzy, vlak měl stejně zpoždění. – ale vstala jsem, protože jsem o zpoždění nevěděla)



MODÁLNÍ SLOVESO „CAN‘T + minulý infinitiv“

„CAN‘T HAVE DONE“

Modální sloveso „CAN‘T“ s tzv. minulým infinitivem používáme, když chceme vyjádřit, že jsme si jistí, že se v minulosti něco nestalo.

He can’t have done it, he was with me all the time. (Určitě to neudělal, byl celou dobu se mnou.)

I can’t have listened, otherwise I would now it. (Určitě jsem neposlouchala, jinak bych to teď věděla.)



MODÁLNÍ SLOVESO „SHOULD“ + minulý infinitiv“

„SHOULD HAVE DONE“

Modální sloveso „SHOULD“ s tzv. minulým infinitivem používáme, když chceme vyjádřit, že jsme něco měli v minulosti udělat, ale neudělali.

I should have got up earlier. But I didn’t and that is why I missed the bus. (Měl jsem vstát dřív. Ale nevstal a proto jsem nestihl vlak.)

You should have tol dme yesterday. (Měl jsi mi to říci včera. – ale neřekl)



MODÁLNÍ SLOVESO „COULD + minulý infinitiv“

„COULD HAVE DONE“¨

Modální sloveso „COULD“ s tzv. minulým infinitivem používáme, když chceme vyjádřit, že jsme mohli něco v minulosti udělat, ale neudělali.

You didn’t have to stay in a hotel, you could have stayed with me when you were in Prague. (Nemusel jsi bydlet v hotelu, mohla jsi bydlet u mne, když jsi byla v Praze. – ale nebydlel jsi u mne)

Well, it wasn’t bad but it could have been better. (No, nebylo to špatné, ale mohlo to být lepší. – ale nebylo)



MODÁLNÍ SLOVESO „WOULD + minulý infinitiv“

„WOULD HAVE DONE“

Modální sloveso „WOULD“ s tzv. minulým infinitivem používáme, když chceme vyjádřit, že v minulosti by něco bylo bývalo, ale nebylo.

Nejčastější použití „WOULD + minulý infinitiv“ je v minulých nereálných podmínkách (tzv. podmínka nereálná minulá – 3rd Conditional nebo podmínka smíšená – mixed conditional viz. podkapitoly 14.4 Podmínka nereálná minulá (third conditional) a 14.5 Podmínka smíšená (mixed conditional)

I would have left it here if I knew you would come. (Byla bych to tu nechala, kdybych byla věděla, že přijdeš.)

Matthias would have passed the exam, if he had studied more. (Matyáš by byl býval udělal tu zkoušku, kdyby se byl více učil.)



Dále viz. kapitoly a podkapitoly:

5 Modální slovesa

14.4 Podmínka nereálná minulá (third conditional)

14.5 Podmínka smíšená (mixed conditional)