1. Přítomné časy

V anglickém jazyce rozlišujeme dva typy přítomného času, čas prostý (viz. 1.1 Přítomný čas prostý) a průběhový (viz. 1.2 Přítomný čas průběhový). Vzhledem k tomu, že český jazyk tyto typy nerozlišuje, je třeba se naučit nejen to, jak se tvoří tvary těchto časů, ale i to, kdy a jak čas použít.

Dalším časem, který se v anglickém jazyce považuje za čas přítomný je čas předpřítomný (viz. 1.4 Předpřítomný čas prostý a 1.5 Předpřítomný čas průběhový). K tomuto času v českém jazyce neexistuje žádný ekvivalent, překlad je tak někdy časem přítomným, někdy minulým. Je tedy třeba se opět kromě tvarů naučit, kdy a jak tento čas používáme, včetně typu prostého a průběhového.

V podkapitole 1.1 Přítomný čas prostý najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a použití času, včetně slovesa být „BE“.

V podkapitole 1.2 Přítomný čas průběhový najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a použití času, včetně slovesa být „BE“.

V podkapitole 1.3 sloveso „have“ x „have got“ najdete pravidla ohledně použití slovesa „have“ ve tvaru „have“ nebo „have got“ včetně jeho časování.

V podkapitole 1.4 Předpřítomný čas prostý najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a použití času, včetně sloves být „BE“ a „HAVE“.

V podkapitole 1.5 Předpřítomný čas průběhový najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a použití času, včetně slovesa „HAVE“.

Odborné termíny:

pomocné sloveso (DO, BE, HAVE) – v anglickém jazyce nám „pomáhají“ vytvořit určitý čas.

významové sloveso (např. WORK, STUDY, GO) – vyjadřují samotný děj nebo stav, říkají „o co vlastně jde“

infinitiv – v českém jazyce odpovídá tvarům např. PRACOVAT, STUDOVAT, JÍT/CHODIT

infinitiv s to (např. TO WORK, TO STUDY, TO GO) – pomocí částice to tvoříme v anglickém jazyce jeden z několika typů infinitivů, je třeba vědět, kdy tento typ používáme

infinitiv bez to (např. WORK, STUDY, GO) – tento infinitiv je bez částice to a je jeden z několika typů infinitivů, je třeba vědět, kdy tento typ používáme

ingový tvar (např. WORKING, STUDYING, GOING) – jedná se o tvar slovesa s příponou –ing.

stavové sloveso (např.: LIKE, KNOW, BE) – slovesa, která nevyjadřují děj, ale nějaký stav

příčestí minulé (např. WORKED, STUDIED, GONE) – tvar tvořený dvěma způsoby – u pravidelných sloves příponou –ed a u nepravidelných sloves je třeba naučit se tzv. třetí tvar – viz. podkapitola 2.1 Minulý čas prostý