3. Vyjádření budoucnosti

Odborné termíny:

pomocné sloveso (DO, BE, HAVE) – v anglickém jazyce nám „pomáhají“ vytvořit určitý čas.

významové sloveso (např. WORK, STUDY, GO) – vyjadřují samotný děj nebo stav, říkají „o co vlastně jde“

infinitiv – v českém jazyce odpovídá tvarům např. PRACOVAT, STUDOVAT, JÍT/CHODIT

infinitiv s to (např. TO WORK, TO STUDY, TO GO) – pomocí částice to tvoříme v anglickém jazyce jeden z několika typů infinitivů, je třeba vědět, kdy tento typ používáme

infinitiv bez to (např. WORK, STUDY, GO) – tento infinitiv je bez částice to a je jeden z několika typů infinitivů, je třeba vědět, kdy tento typ používáme

ingový tvar (např. WORKING, STUDYING, GOING) – jedná se o tvar slovesa s příponou –ing.

stavové sloveso (např.: LIKE, KNOW, BE) – slovesa, která nevyjadřují děj, ale nějaký stav

modální sloveso (např.: CAN, MUST, WILL) – zvláštní skupina sloves, která mají pouze tvar přítomného času, nemohou tvořit minulý (výjimka COULD – minulý tvar od CAN) ani budoucí čas, netvoří žádný infinitiv ani ingový tvar, sloveso, která po nich následuje je vždy ve tvaru infinitivu bez to. (více viz. kapitola a její podkapitoly 5 Modální slovesa)




V anglickém jazyce neexistuje žádný tvar budoucího času a budoucí čas tak musíme vyjadřovat pomocí časů jiných nebo pomocných či modálních sloves. Pro zjednodušení ale budeme tyto kombinace nazývat budoucími časy. Stejně jako pro přítomnost nebo minulost tak máme časy, které v českém jazyce nemají žádný ekvivalent a je tedy třeba se naučit, kdy a jak čas použít, nejen to, jak jej vytvořit. I v budoucnosti budeme rozlišovat prostý a průběhový tvar.


V podkapitole 3.1 Přítomný čas průběhový – budoucnost najdete pravidla ohledně tvoření přítomného průběhového času a hlavně vysvětlení jeho využití pro vyjádření budoucnosti.


V podkapitole 3.2 Vazba „going to“ – budoucnost najdete pravidla ohledně tvoření této vazby a jejího využití při vyjádření budoucnosti.


V podkapitole 3.3 Přítomný čas prostý – budoucnost najdete pravidla ohledně tvoření přítomného prostého času a hlavně vysvětlení jeho využití pro vyjádření budoucnosti.


V podkapitole 3.4 Budoucí čas prostý (will) najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a vysvětlení jeho použití pro vyjádření budoucnosti.


V podkapitole 3.5 Budoucí čas průběhový (will be –ing) najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a vysvětlení jeho použití pro vyjádření budoucnosti.


V podkapitole 3.6 Předbudoucí čas najdete pravidla ohledně tvoření tohoto času a jeho použití pro vyjádření budoucnosti.