Osnova témat

  • Úvod

  • Souvislá praxe z biologie na SŠ s reflexí -- návod

    • Vážení studenti-dočasní vyučující,

       

      v následujícím dokumentu naleznete vše důležité ke splnění předmětu Souvislá praxe z biologie na SŠ s reflexí (OPNB2B110A). Středoškolské praxe probíhají obdobně jako praxe na ZŠ. Garantem praxe v tomto semestru jsem já a dopsat se mi můžete na e-mailu dagmar.rihova@pedf.cuni.cz, dovolat na telefonu 606 432 185. V případě mimopražské praxe a/nebo pořizování nahrávky vyučovací hodiny (viz níže) budete rovněž spolupracovat s dr. Lindou Němečkovou (linda.nemeckova@pedf.cuni.cz).

       

      Souvislá pedagogická praxe v ZS 2019/2020 probíhá ve dnech 4.–29. listopadu 2019, viz rozpis praxí na stránkách SPP: https://pages.pedf.cuni.cz/spp/files/2019/08/opad_c._152019_harmonogram_praxi_2019_2020.pdf.

       

      Obdobně jako u základoškolské praxe, požadovanými výstupy bude absolvování osmi náslechových a dvanácti vlastních odučených hodin, odevzdání Proškolení před pedagogickými praxemi, odevzdání Deníku z praxe a odevzdání Hodnocení fakultního učitele. Zápočet vám bude udělen po skončení praxe a účasti na závěrečném kolokviu – hromadné reflexi v prosinci 2019/lednu 2020. Kolokvium se bude konat celkem třikrát; vždy nejvýše pro deset účastníků najednou; a termíny společně dohodneme přes Doodle ihned po skončení praxe. Podmínkou účasti na kolokviu je odevzdání deníku z praxe a hodnocení fakultního učitele týden před kolokviem samotným.

       

      Před nástupem na souvislou oborovou praxi musíte povinně absolvovat kurz Proškolení před pedagogickými praxemi Moodle (https://dl1.cuni.cz/enrol/index.php?id=2463). Po individuálním e-absolvování kurzu (včetně závěrečného testu) si vygeneruje osvědčení, které mi zašlete v PDF elektronicky. Proškolení prosím absolvujte a osvědčení zašlete co nejdříve!

       

      Deník z praxe odevzdávejte prosím v papírové verzi (jedno, zdali vytištěný či čitelně rukou psaný); elektronické verze přijímám pouze v mimořádných případech. Hodnocení fakultního učitele odevzdávejte rovněž v listinné formě. Vzor Deníku z praxe a formulář Hodnocení fakultního učitele naleznete uloženy níže – v samostatných dokumentech.

       

      Praxi můžete splnit na jakékoliv vámi zvolené SŠ v ČR. Pokud se však rozhodnete pro mimopražskou praxi, bude vaším dalším úkolem na jedné z vyučovaných hodin pořídit audiovizuální záznam své výuky (parametry viz níže), který následně rozeberete na KBES s dr. Němečkovou místo hospitace přímo na škole (závěrečné kolokvium je povinné pro oba typy hospitace). Varianta s pořízením nahrávky místo „živé hospitace“ platí rovněž pro studenty konající praxi v Praze, kteří si však mohou zvolit, zda jim vyhovuje více nahrání nebo „klasická“, živá hospitace. Studenti konající praxi mimo Prahu mají pořízení nahrávky povinné.

       

      Výběr školy, stejně jako organizace a zařízení celé praxe, je zcela na vás. Primárně však prosím vybírejte z oficiálního seznamu fakultních škol, který je k dispozici na následujícím odkazu: https://pages.pedf.cuni.cz/spp/spoluprace-se-skolami-a-zarizenimi/, či z KBES-seznamu škol doporučených ke spolupráci (viz dokument „Seznam_doporucenych_skol“ v Moodle).

       

      Jakmile budete mít školu vybranou, zapište prosím do následující tabulky její název a adresu, přidejte také jméno fakultního učitele a své kontaktní údaje:

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lU2a_QpcGnO0h2839AB7B5B37PxVEZ5r6DtWzIOhRSg/edit#gid=0

       

      Nejpozději do pátku 25. října 2019 mi prosím odevzdejte ve dvou podepsaných stejnopisech formulář Dohody o provedení práce (tiskopis a pokyny k vyplnění jsou uloženy zde, v prostředí Moodle), a nejpozději v prvním týdnu nástupu na praxi (preferenčně do středy 6. listopadu 2019) zašlete svůj rozvrh výuky, aby vám mohl být přidělen hospitující. Jakmile vám bude přidělen hospitující, zašlete svůj rozvrh výuky rovněž jemu a domluvte si konkrétní termín hospitace; mě přidejte do kopie domlouvacího e-mailu. Pokud se rozhodnete pro pořízení audiovizuální nahrávky své hodiny, postupujte dle pokynů dr. Němečkové.

       

      Deníky z praxe a Hodnocení fakultního učitele (oboje v listinné verzi) odevzdejte nejpozději v pátek 13. prosince 2019 (toto datum je závazné bez ohledu na termín závěrečného kolokvia!). Závěrečné kolokvium proběhne v prosinci 2019 a lednu 2020. Termíny budou dohodnuty přes Doodle-hlasování v týdnu 2.–6. prosince 2019.

       

      Zde jsou shrnuta důležitá data letošních praxí:

      -do 25. října 2019: volba školy, odevzdávání Dohody o provedení práce; nahlášení typu hospitace a v případě natáčení hodiny domluva s dr. Němečkovou

      - 4.–29. listopadu 2019: probíhají praxe

      - do 6. listopadu 2019: v případě živé hospitace zaslání rozvrhu hodin, po přidělení hospitujícího zaslání rozvrhu rovněž konkrétnímu hospitujícímu (i v případě pořizování nahrávky pro dr. Němečkovou už 25. října 2019)

      -do 13. prosince 2019: odevzdání Deníku z praxe a Hodnocení fakultního učitele

      - prosinec 2019/leden 2020: závěrečné kolokvium – reflexe pedagogické praxe

       

      Dbejte prosím, aby podzimní prázdniny (28.-30. října 2019) nenarušily průběh vaší spolupráce s fakultními vyučujícími i školami!

  • Jak na videonahrávku -- návody dr. Němečkové

    Souvislá praxe z biologie na SŠ s reflexí

     

    Pro udělení klasifikovaného zápočtu:

    • Při hodnocení bude brán zřetel na kvalitu hospitované samostatně odučené vyučovací hodiny, na způsob komunikace při mentorském rozhovoru a odevzdané formuláře reflexe 1,2.

    Postup pro studenty s volbou video hospitace:

    • Stáhněte si důležité dokumenty (Formular_reflexi_1, Formular_reflexi_2, Navod_na_zaslani_dokumentu)
    • Do Google tabulky (odkaz níže), záložka „video hospitace – údaje + termíny“ vyplňte vaše jméno a příjmení, název a adresu "vaší" školy, na které budete praxi plnit, váš e-mailový kontakt a předpokládaný termín nahrání videozáznamu (v případě změny prosím termín upravte)
    • Natočte 1 vyučovací hodinu. Videonahrávka musí být aktuální - pořízená v průběhu aktuálního semestru/praxí a vytvořená pro potřeby předmětu Souvislá praxe z biologie na SŠ s reflexí. Na videonahrávce musí být vidět učitel (Vy) i žáci. Na videonahrávce musí být záznam celé vyučovací hodiny, nesmí být upravena (střihem, rozmazání obličejů apod.)
    • Natočenou vyučovací hodinu zašlete co nejdříve na webový odkaz: http://UKLN2019.quickconnect.to/sharing/cDqhF7HVo  (viz „Navod_na_zaslani_dokumentu“)
    • Do 24 hodin po natočené vyučovací hodině napište 1. sebereflexi této vyučovací hodiny (viz „Formular_reflexi_1“ ) - zatím se na videozáznam nedívejte a zašlete na webový odkaz: http://UKLN2019.quickconnect.to/sharing/cDqhF7HVo (viz „Navod_na_zaslani_dokumentu“)
    • Do 14 dnů po natočené vyučovací hodině napište 2. sebereflexi týkající se stejné vyučovací hodiny (viz „Formular_reflexi_2“) - tentokrát před reflexí zhlédněte videozáznam a zašlete na webový odkaz: http://UKLN2019.quickconnect.to/sharing/cDqhF7HVo (viz „Navod_na_zaslani_dokumentu“)
    • V Google tabulce, v záložce „termíny mentorských rozhovorů“ sledujte termíny pro realizaci mentorských rozhovorů a přihlaste se (student bude na termín mentorského rozhovoru řádně připraven, připomene si průběh vyučovací hodiny atd.)

    Důležité termíny pro studenty s volbou video hospitace:

    • Praxe pro studenty PS probíhají ve dnech 4. – 29. listopadu 2019
    • Do 25. října 2019 mi prosím oznamte, na které škole budete praxi plnit, jaký je váš e-mailový kontakt a kdy předpokládáte termín nahrání vyučovací hodiny (vše vyplňte do Google tabulky)
    • Do 24 hodin po natočené vyučovací hodině zašlete 1. sebereflexi
    • Do 14 dnů po natočené vyučovací hodině zašlete 2. sebereflexi
    • Videozáznam zašlete nejpozději týden před mentorským rozhovorem

     

    Tabulka pro zápis zvolené školy, kontaktních údajů a vybraného termínu hospitace se nachází zde:

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hWqboC9WYGTk09CbJEuGP492jwmLYXsG-jhQVpIQb1w/edit#gid=0

  • Téma 3

  • Téma 4