Osnova témat

  • Úvod

    • Hesla JANA HYVNARA z lexikonu Česká činohra 19.  a začátku 20. století. Ed. Eva Šormová. IDU -  Academia 2015.

      Obsahuje biografickou část, soupis Vojanových rolí a vojanovské literatury vč. recenzí na jednotlivé herecké výkony.

  • Vojanovy role

    • Každý pojedná zadané  Vojanovy role.  Pokusí se zachytit její pojetí a interpretaci, co nejkonkrétněji zaznamenat způsob, jímž byla vytvořena a popsat použité herecké prostředky.  Žádoucí je zapojit citace z pramenů a ikonografický materiál.

      Role jsou voleny tak, aby zachytily spektrum nejpodstatnějšího Vojanova repertoáru a současně aby k nim bylo možné dohledat alespoň nějaké  relevantní kritiky či další reflexe a obrazový materiál. Všechny pocházejí z inscenací Národního divadla.

      Pro rešerše doporučuji odrazit se od bibliografické části hesla EV z České divadelní encyklopedie, část Prameny a literatura - heslo výše. Přesnější identifikaci rolí naleznete v tomtéž hesle v oddílu Role, případně doporučuji používat online Archiv Národního divadla, kde též pod jménem EV (oddíl Umělci a spolupracovníci na horní liště) se otevře soupis Vojanových rolí v ND, přes nějž se můžete rozklikem dostat k příslušným inscenacím a vybraným fotkám z nich).

      Dále  při přípravě presentací doporučuji vaší pozornosti tři (všechny naleznete specifikovány výše v seznamu Pramenů a literatury). Jde o  dvě knihy JINDŘICHA VODÁKA, z nichž  edičně sporná publikace  Eduard Vojan není klasickou monografií, jak by se mohlo zdát, ale  výběr toho, co VODÁK napsal o Vojanovi ve svých kritikách - takže vás může navést, kde hledat celou kritiku, případně tam můžete zjistit,  kolik toho tam naleznete o Vojanovi.  Kniha Shakespeare  pak představuje soubor VODÁKOVÝCH kritik na shakespearovské inscenace, vč. těch, v nichž účinkoval  EV

      Také monografie RUDOLFA DEYLA Vojan zblízka  ve druhé části  věnuje  poměrně podrobnou pozornost jednotlivým Vojanovým rolím. 

       

      Rozpis presentací podle toho, jak jsem jej domluvili na prvním semináři, zde.  Prozatím je dle presentujících.  Harmonogram presentací  sestavím, jakmile se domluvíme, kdy s presentacemi začneme (viz níže).

      ANIKA - Astrov, Veršinin, Tětěrev 

      ANNA - Francek, Stanislav Hošek

      ELIŠKA - Hamlet, Harlekýn

      KLÁRA - Mefisto, Othello

      NICOLE - Cizinec, Solness, Borkman  (Cizinec z Paní z námoří - hrál totiž takto pojmenovanou postavu i v jiné hře)

      PETRA - Valenta

      TEODOR - Mortimer, Valdštejn 

      VIKTORIA - Cyrano, Lear, Richard III.

      Jak jsem  to rozepsala přehledně, je patrná jistá nerovnoměrnost.  Ještě jsou k mání tyto role: Shylock, Richard III, Jan Hus +Jan Žižka + Jan Roháč (vše JIRÁSEK), Falkenštejn (ve stejnojmenné tragédii JAROSLAVA HILBERTA). Tak si je prosím nějak rozeberte - ideálně se domluvte mezi sebou a sdělte mi výsledek, případně mi můžete psát i jednotlivě na mail (ale podle zkušenosti první možnost funguje rychleji a lépe).

      Pokud jsou moje poznámky správně, jednu až dvě role by si měla vzít PETRA (má-li skutečně  jen Valentu), oproti tomu ELIŠKA už si nic přidávat nemusí (Hamleta hrál Vojan vícekrát).

      Omlouvám se zmatky!

      Mimo to mi prosím do soboty  14. 10. napište, zda můžeme presentace započít už  19. 10. či zda budete na přípravu potřebovat více času - pak bychom začali 26. 10.  (Ve druhém případě mohu v čas semináře 19. 10. nabídnout případným zájemcům konzultaci. )


    • Podle sdělní Viktorky  upřednostňujete většinově více času na přípravu zadaných presentací - sejdeme se tedy 26. října v 11:00.

      Byť je otázkou, zda stihneme všechny role, presentace si připravte všichni.

      Těším se na Vaše nálezy!

    • V nadcházejícím týdnu, tj. 2. 11.  dokončíme presentace jednotlivých Vojanových rolí a budou zadány další práce. Seminář začne v 11:00 a bude trvat podle rozvrhu, tzn. bude čtyřhodinový. 

      9. a 16.  11. se seminář konat nebude - v prvním případě na žádost studentů, kteří se chtějí účastnit exkurze do  terezínských depositářů Divadelního oddělení Národního muzea, ve druhém případě probíhá Týden humanitních věd a veškerá výuka na FF je zrušena.

  • Zasažení aneb "strašně krásný, ocelový, dobrý polobůh"

    • Na následujících seminářích se pokusíme zmapovat jak  V. souputníci - herečtí kolegové, spolupracovníci i reflektující kritici - vnímali E. V., jaký obraz o něm vytvořili a jaké místo mu přikládali  v dobovém divadle. Zajímat nás to bude jak na úrovní detailů (např. herecká svědectví o jednotlivých rolích, jejich tvorbě i interpretaci), tak především  v rovinách obecnějších  (co pro ně V. herectví znamenalo, jak je vnímali, jak chápali V. význam pro české divadlo). 

      Jak bylo dohodnuto na semináři: domluvte se a rozdělte se na  dvě skupiny o 6 (ev. 5) a 2 (ev. 3) osobách, tak, aby nikdo nevyšel naprázdno.


      Početnější skupina zpracuje paměti  a sumarizující texty Vojanových kolegů a "provázejících" kritiků.

      Jsou to:

      RUDOLF  (ev. 2)DEYL -  Vojan  při práci. In: Vojan zblízka. Orbis, Praha 1953.

      RUDOLF DEYL -  Eduard Vojan. In: Jak jsem je znal. Vilímek, Praha s. a. 

      GUSTAV SCHMORANZ - Eduard Vojan.  Alois Srdce, Praha  1930. (zejména  str. 678 a násl.) 

      JAROSLAV KVAPIL - O čem vím.   Vilímek, Praha 1937. (dle rejstříku)

      EVA VRCHLICKÁ - Eduard Vojan. In: Cestou necestou. Kompas, Praha 1946.

      LEOPOLDA DOSTALOVÁ -  Eduard Vojan. In: Herečka vzpomíná. Orbis, Praha 1960.

      RůŽENA NASKOVÁ -  Odešlí druhové. In: Jak šel život. Českomoravský kompas, Praha 1941.

      JIŘÍ AUERSWALD - Divadelní vzpomínky.  Moravské nakladatelství, Brno 1929. (s. 42 - 48)

      KAREL ENGELMÜLLER -  Eduard Vojan. In: O slávě herecké. Z letopisů českého divadelnictví II. Vilímek, Praha 1947.

      VÁCLAV TILLE -  Eduard Vojan. In: Činohra Národního divadla od roku 1900 do převratu. Dějiny Národního divadla V. Sbor pro zřízení druhého Národního divadla, Praha  1935.


      Druhá, menší skupina zpracuje vojanovské nekrology a texty, vydané k  vojanovským výročím nedlouho po jeho smrti a některá časopisecká  vojanovská "ohlédnutí".  

      Soupis nekrologů  naleznete  v bibliografické části hesla E. V., oddíl Prameny a literatura, položka nekrology.

      Dále pracujte s těmito texty:

      JAROSLAV KVAPIL - Tryzna za Vojana.  Řeč k prvnímu výročí Vojanovy smrti. Nové české divadlo 1918 - 1926, s. 96.

      EDMOND KONRÁD - Největší ze všech.  Národní a Stavovské divadlo 2, 1924/25, č. 39. (+ nepodepsaná úvodní kurzíva na 1 stránce téhož čísla)

      MIROSLAV RUTTE - Herec našeho mládí. In:  Mohyly s vavřínem. F. Borový, Praha 1939.

      Divadlo 26,  1939/40, č. 7. (číslo ke 20. výročí V. úmrtí,  obsahu mj. rozhovor s Růženou Vojanovou).

      ALBERT PRAŽÁK. Vojan a hercova posmrtnost. Divadlo 29,  1943, č. 2.

      (Všechna příslušná periodika jsou dostupná v knihovně DÚ ve studovně v prvním patře.)


      V případě nejasností či potíží piště na známou adresu!


  • Pokusy o Vojana 1

    Zvýrazněno
    • V další fázi semináře se budeme věnovat esejům a studiím,  které o Vojanovi napsali jeho současníci (avšak nikoliv přímí souputníci).

      Jedná se o následující texty:

      J. J. BOR -  Eduard Vojan. Kritické kapitoly. [Hejda a Tuček], Praha 1907.  

      MIROSLAV RUTTE. Dovršitel a vyvratitel. In:  Šest podob českého herectví. Atlas, Praha 1947.

      K. H. HILAR -  O lyrismu hercově. Divadlo 8, 1909/10, č. 3. Přetištěno in O divadle. Divadelní ústav, Praha 2002.

      K. H. HILAR -  Eduard Vojan. Moderní revue 19, 1912/13, sv. 29, č. 9. Přetištěno pod názvem Lyrik mezi herci. Glosa k jubileu Eduarda Vojana in: Divadelní promenády. Zápisník dojmův a idejí 1906 – 1914. Borový, Praha  1915 a pod původním titulem in  O divadle. Divadelní ústav, Praha 2002.

      K. H. HILAR  - Býti druhým Vojanem!  Přetištěno in  O divadle. Divadelní ústav, Praha 2002.

      JINDŘICH HONZL -  Eduard Vojan. Sobota 1920, č. 23/24. Přetištěno in Roztočené jeviště. Úvahy o novém divadle. Odeon, Praha 1925 a in K novému významu umění. Orbis, Praha 1956.  

      JOŽA GÖTZOVÁ- Eduard Vojna. In: Profily českých herců. S.V.U. Mánes,  Praha, s. a.


      Studenti, kteří byli na posledním semináři, preferovali postup, že si texty mezi sebou rozeberete sami.   Většinu z  nich naleznete níže, knihy (především ta novější vydání) dostupné celkem běžně. BOROVA monografie je pro cca tři referující, HILAROVY eseje a RUTTEHO  i HONZLOVA studie každé pro jednoho až dva, GÖTZOVÁ max. pro jednu osobu (nebo si jí někdo přiberte ještě k něčemu dalšímu, je to krátké).

      Vašim úkolem bude připravit z  vybraného textu presentaci se zaměřením na to, co který autor  považoval pro Vojanovo herectví za zásadní a hlavní.


      7. 12. se seminář nekoná (čas pro přípravu presentací), 14. 12. se sejdeme v 11:00 na dvě dvouhodinovky. 21. 12. navštívíme Vojanův hrob na Olšanském hřbitově (sraz v 11:00 před hlavní branou).





  • Pokusy o Vojana 2 (po 100 letech)

    • Na poslední setkání, které se uskuteční  1. 2. (případně 8. 2. - viz mail)  od 11:00 do cca 14:30 si  přečtěte  níže vložené studie JANA HYVNARA a JANA CÍSAŘE (bibliografické údaje viz seznam literatury výše). Nemusíte připravovat presentaci, o textech budeme vespolně diskutovat .

      Mimo to provedeme závěrečné shrnutí tématu E. V.

      Původně vyžadovaný závěrečný esej se ruší, nicméně o tématech, která vyplynou ze závěrečné diskuse, budete moci pohovořit  při návštěvě Vojanova hrobu, která proběhne  8. 2. (případně o týden později- též viz mail) a kterou nabídneme všem zájemcům jako "teatrologickou vycházku". Přesnější podobu domluvíme na semináři.


    • Vojanovský text začíná až po několika  úvodních stránkách knihy!

  • Návštěva Vojanova hrobu

    • proběhne 15. února. Sejdeme se ve 13:30 před hlavním vchodem do Olšanských hřbitovů (z Vinohradské ulice, stanice Flora). Předpokládaná délka cca 1 hodiny, max. 1, 5 hodiny.


      Vzhledem k tomu, že jsem na akci pozvali všechny zájemce z řad našich studentů, připravte si pro ně vojanovské příspěvky (co vás na E.V. zaujalo, překvapilo, co jste se dozvěděli, nějaká shrnutí etc.). Formu i způsob představení (jednotlivě, po skupinách...) ponechávám zcela ve vaší režii.

      Budu se těšit!


      (Pokud vám tato zpráva dorazila opakovaně, omlouvám se, ale trochu mi zde kolabuje moodle...)


    • proběhne 15. února. Sejdeme se ve 13:30 před hlavním vchodem do Olšanských hřbitovů (z Vinohradské ulice, stanice Flora). Předpokládaná délka cca 1 hodiny, max. 1, 5 hodiny.


      Vzhledem k tomu, že jsem na akci pozvali všechny zájemce z řad našich studentů, připravte si pro ně vojanovské příspěvky (co vás na E.V. zaujalo, překvapilo, co jste se dozvěděli, nějaká shrnutí etc.). Formu i způsob představení (jednotlivě, po skupinách...) ponechávám zcela ve vaší režii.

      Budu se těšit!


      (Pokud vám tato zpráva dorazila opakovaně, omlouvám se, ale trochu mi zde kolabuje moodle...)


  • Atestace

    • Atestaci  (s klasifikací výborně) získali všichni, kdo splnili požadované penzum docházky a vypracovali všechny presentace.

      Se studenty, kteří nebyli na posledním (lednovém) semináři (Teodor, Klára) se domluvím na náhradě (v zásadě bude možné poslat stručný komentář k zadaným textům - Císař, Hyvnar - nebo se dostavit na ústní konzultaci.

      Jak bylo avizováno, závěrečný esej se nepíše.


  • Téma 8

  • Téma 9

  • Téma 10

  • Téma 11

  • Téma 12

  • Téma 13

  • Téma 14