Osnova sekce

  • Kurz probíhá v pondělí v místnosti B 103B od 9,30 do 10,50 offline. Pokud to okolnosti dovolí, bude celý kurz probíhat offline. Konzultace prosím domlouvejte předem přes e-mail: barbora.spalova@fsv.cuni.cz.

     

    Vyučující:

    Barbora Spalová: barbora.spalova@fsv.cuni.cz

    Alexandra Lebriez: alexandra@lebriez.cz 

    Charakteristika kurzu

    Antropologie náboženství se považuje za holistickou disciplínu, která náboženské fenomény zasazuje do co nejširších kulturních a sociálních kontextů. Na sociální vědy má také poměrně dlouhou historii, během níž se vytříbila některá její „klasická“ témata jako víra a rituál, magie, čarodějnictví a šamanství, trans a posedlost, misie a náboženská akulturace atd. S některými z těchto témat se během semestru seznámíme prostřednictvím klasiků, ale i aktuálních studií, které jejich význam mnohdy značně posouvají.

    „Navštívíme“ takto různé exotické terény, kde bývalo tradičně spatřováno pole působnosti antropologie, ale antropologické vidění budeme uplatňovat i na současnou západní, resp. severní civilizaci. Během semestru se dotkneme všech hlavních náboženských systémů, nicméně pro podrobnější studium některého z nich je třeba si zapsat specializované přednášky na religionistických pracovištích.

    Atestace

    • Podmínkou úspěšného absolvování kurzu je četba povinné literatury k jednotlivým přednáškám, včasné odevzdávání předepsaných úkolů, vypracování závěrečné seminární práce a složení závěrečné ústní zkoušky.
    • Účast na přednáškách, cvičeních a exkurzích je povinná, povoleny jsou dvě neomluvené absence. 
    • Během kurzu je vypsáno osm úkolů, z každého můžete získat až 10 bodů, celkem tedy 80, podmínkou k přistoupení k závěrečné zkoušce je získat alespoň 40 bodů z úkolů (tj. 50 %).
    • Před přistoupením k závěrečné zkoušce je třeba odevzdat seminární práci v rozsahu minimálně 1000 slov, která bude popisovat jakýkoliv náboženský / spirituální jev na základě terénních poznámek a zvolené teoretizace. Za seminární práci je možné získat maximálně až 30 bodů, minimálně je třeba získat 15 bodů (tj. 50 %). 
    • K závěrečné zkoušce budou připraveny otázkové okruhy. K absolvování je třeba ze zkoušky získat minimálně 50 % (tj. alespoň 20 bodů).
    • V rámci celého kurzu je tak možné získat maximálně 150 bodů.
    • Souhrnné hodnocení:

    150 - 135: A

    134 - 119: B

    118 - 103: C

    102 - 87: D

    86 - 71: E

    méně než 70: je třeba opakovat kurz

    • Osnova kurzu je tvořena s ohledem na základní učebnici antropologie náboženství od Fiony Bowie, kterou je třeba si průběžně k přednáškám studovat, z ní vycházejí také příslušné státnicové otázky. 

    Základní literatura

    BOWIE, FIONA. 2008. Antropologie náboženství. Rituál, mytologie, šamanismus, poutnictví. Praha: Portál.