Osnova sekce

  • Criticism, like rain, should be gentle enough to nourish a man’s growth without destroying his roots. (Frank A. Clark)

    Schopnost kriticky pracovat s textem se hodí nejen při psaní, ale i při posuzování akademického textu: studenti se s ním nejčastěji setkají v posudcích své vlastní práce, doktorandi a akademici pak ve fenoménu recenzního řízení. Studentům se v praxi často stává, že první případ, kdy je jejich text skutečně pečlivě hodnocen a posuzován, je během oponentury práce, a bývá to poměrně nepříjemný zážitek. Jedním z výstupů tohoto kurzu je proto i nácvik recenzního řízení, které proběhne na samém jeho závěru. Dnes si k němu otevřeme cestu a vyzkoušíme si přímo v hodině kritickou interpretaci textu.

    Téma probereme v rámci živé diskuse přímo v hodině. Pro ty, kteří si ho chtějí souhrnně zopakovat, je určena nepovinná videopřednáška.

    Úkol na příště: vyberte si ve své rešerši jiný pramen, než ten, s nímž jste pracovali dnes, a sepište jehokritickou interpretaci v rozsahu max. 2 NS. Velmi si ulehčíte práci, pokud zvolíte takový text, který se zaobírá stejnou problematikou, jako ten předchozí, ale má radikálně jiný názor. Text by měl splňovat nároky kritické interpretace, tzn. měl by zaujmout stanovisko (není podstatné, jestli souhlasné, odmítavé nebo rozpačité). Texty odevzdávejte v modulu Úkol přímo v této sekci.