Osnova sekce

  • Samostudium a příprava referátu - páteční výuka se nekoná, se zájemci se přesto sejdeme a vysvětlím, jak připravovat referát a budu zodpovídat dotazy. Účast však není povinná.

    Jak na referát

    1. Effective note-taking. Při četbě je třeba si dělat poznámky, vypisovat citáty, zaznamenávat si i místo (číslo stránky). Vytváření poznámek je nezbytnou součástí studia. Je nutné si skutečně všechno důležité zaznamenávat při četbě každého odborného textu a brát jako dobrou investici do budoucnosti, která mi v posledku ušetří čas, až se budu připravovat na zkoušku, psát bakalářskou práci nebo dělat si rešerši nějakého tématu.
    2. Teprve po přečtení (a někdy je třeba číst text i opakově) a vytvoření poznámek a promyšlení obsahu (o čem text je, jakou otázku/problém řeší, jaké argumenty užívá, k jakým závěrům dochází) je možné přistoupit k přípravě referátu. Referát by neměl přesně kopírovat strukturu pojednávaného textu, ale mělo by jít o svébytný, strukturovaný, souvislý text a měl by být srozumitelný, tzn. srozumitelný i tomu, kdo primární text nezná.

    Zásady citování:

    Všechny převzaté informace je třeba dokládat v průběžných poznámek pod čarou. Pro detaily navštivte stránky knihovny: https://knihovna.fhs.cuni.cz/KFHS-47.html

    Text k referátu:

    Dle vlastního výběru referujete jeden z následujících titulů:

    Platón: Ión

    Nietzsche: O pravdě a lži ve smyslu nikoli morálním

    Sartre: Existencialismus je humanismus

    (všechny texty jsou k dispozici v SIS pod kurzem Úvod do filosofie v jednotlivých setech, ale je samozřejmě nutné uvést náležité bibliografické údaje).

    Další formální náležitosti: text musí být podepsaný, měl by mít nadpis a průběžné poznámky pod čarou, na závěr pak seznam použité literatury.

    Deadline: odevzdání přes Moodle do 30. listopadu