Cílem předmětu je seznámit posluchače s důvody a historií evropské spolupráce, principy a úkoly evropské integrace, s hlavními dokumenty Evropské unie a Evropských společenství a informovat o současném vývoji. Rovněž bude podán výklad postupných reforem Evropských společenství a Evropské unie s ohledem na proces rozšiřování a dopad rozšiřování EU na budoucnost Evropy.

Dalším úkolem předmětu je popis hlavních institucí EU a jejich funkcí. Popsán bude též rozhodovací proces ES a EU. Závěrečná část je věnována teoriím a konceptům evropské integrace.

Cílem kurzu je zejména poskytnout účastníkům prostor k odborné diskusi na témata související s evropskou integrací v rámci seminářů.


Na seminář mohou být zváni hosté. Aby mohli mluvit co nejotevřeněji, vztahuje se na veškerésemináře, kterých se účastní hosté, tzv. pravidlo Chatham House.

Toto pravidlo říká, že účastníci
jednání mohou dále používat informace, které se na jednání dozvědí, ale nikdy neodhalí identitu a příslušnost řečníka ani ostatních účastníků jednání.

Přesné znění tohoto pravidla v angličtině je následující:

„When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are freeto use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed".*
*http://www.chathamhouse.org.uk/about/chathamhouserule/