Kurz poskytuje studentům průpravu v dovednostech spojených s přípravou kvalitního projektu práce v oblasti sociálních věd – soustředí se na práci s vědeckými informacemi, jejich vyhledávání a využití při vlastní práci, což je základním předpokladem k formulaci dobrého výzkumného problému. Studenstvo bude plnit průběžné úkoly a prezentovat je v hodinách (podle počtu přihlášených v menších pracovních skupinách). Účelem prezentací je poskytování zpětné vazby v průběhu formulace výzkumného problému a zpracování projektu.
Vedle přípravy projektu poskytuje kurz přehled o oblastech nutných k zpracování práce a relevantních již při jejím zadávání, tj. získávání dat pro zpracování práce (existující veřejně dostupná data i vlastní sběr), základní analýza v software alternativním k SPSS a shrnutí nároků na samotnou práci, její strukturu, zpracování a obsah.
Součástí kurzu jsou kromě pracovních skupin, v nichž studenstvo prezentuje průběžné úkoly, i semináře k metodickým dovednostem. Studenstvo na ně dochází dle vlastních informačních potřeb.