Anotace         

Kurz je koncipován jako uvedení do různých tradic institucionální analýzy pro magisterské studenty oboru sociologie. Poskytuje vhled do klasických teorií, o které se dnešní institucionální analýza opírá (teorie transakčních nákladů, institucionální izomorfismus, regulace a teorie státu a firmy), i do silných i slabých stránek dominantních současných proudů (sociologický institucionalismus, historický institucionalismus a narativní institucionalismus). V rámci kurzu budou studenti seznámeny s klíčovými texty jednotlivých tradic a jejich aplikacemi formou případových studií. Kurz usiluje o rozvoj dialogu mezi sociologickou teorií a každodenním a interdisciplinárního dialogu na pomezí sociologie, ekonomie, a politických i správních věd.

 Cíl předmětu  

  • zvýšit u studentů citlivost k různým aspektům života institucí a vzbudit zájem o aplikace představených přístupů jak v základním, tak v aplikovaném sociologickém výzkumu;
  • rozvíjet analytické dovednosti studentů: k jakým výzkumným otázkám uvedené proudy vybízí a jaké nástroje nabízejí při hledání odpovědí.