Cílem kurzu je zamyslet se nad významem a hlavními tématy poválečných dějin Židů na evropském kontinentě. Poválečné období je z pochopitelných důvodů vnímáno především prizmatem Šoa. Máme tedy chápat poválečné židovské dějiny v Evropě jen jako epilog ke genocidě, která ukončila tisícileté období rozkvětu evropské židovské kultury a po které se centrum židovského osídlení přesunulo definitivně do USA a do nově utvořeného státu Izrael? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná a řada historiků přináší rozdílné a často si protiřečící interpretace.
Důraz kurzu bude kladen především na dějiny Židů v komunistických zemích a specificky v Československu a Polsku. Budeme se zamýšlet nad tím, jak máme nahlížet na dějiny Židů za komunismu. V literatuře převažuje myšlenka, že toto období bylo obdobím represe, kdy byli Židé obětí diktátorského režimu. Lze tedy vůbec na dějinné zkušenosti Židů za komunismu najít něco pozitivního? Zdrojem informací a diskuzí budou primární texty – archivní dokumenty, ukázky z klíčových knižních publikací, nebo analýza časopiseckých a novinových článků. Mezi domácími úkoly bude i shlédnutí dvou dokumentárních filmů, které budeme spolu analyzovat. Účelem kurzu je též obeznámit studentky a studenty s internetovými zdroji – databázemi a vyhledávacími programy, které jsou klíčové pro studium a výzkum poválečných dějin.
Podmínkou zápočtu je aktivní účast na setkáních a průběžné plnění všech úkolů, které budou představeny na první hodině kurzu.
Všechny texty, dokumenty a linky potřebné k vypracování úkolů budou k dispozici na moodlu k tomuto kurzu.