Kurz představuje široké spektrum přístupů, metod a technik kvalitativního výzkumu v psychologii a příbuzných sociálních vědách. Cílem kurzu je seznámit studující s hlavními kvalitativními designy, technikami sběru a analýzy kvalitativních dat a prezentováním výsledků kvalitativního výzkumu, a současně si získané znalosti vyzkoušet při práci s konkrétními daty (hands-on training). V kurzu se zaměříme zejména na klasické kvalitativní přístupy, kterými jsou tematická analýza, zakotvená teorie, interpretativní fenomenologická analýza (IPA), případová studie a etnografie. Studující se však také seznámí s dalšími kvalitativními přístupy zahrnujícími participativní a akční výzkum, narativní, diskurzivní a konverzační analýzu a biografické přístupy. V neposlední řadě se budeme věnovat smíšenému (mixed-method) výzkumu jakožto současnému trendu umožňujícímu integrovat kvalitativní a kvantitativní data.

Součástí kurzu jsou semináře, ve kterých budou mít studující možnost vyzkoušet si jednotlivé postupy a techniky kvalitativního výzkumu na vlastních nebo poskytnutých datech, včetně analýzy kvalitativních dat (step-by-step guide), formulování závěrů, a psaní výzkumné zprávy.

Kurz je otevřen všem zájemcům a zájemkyním o kvalitativní výzkum. Přednostně je však určen studujícím, kteří používají nebo plánují použít kvalitativní výzkum ve svých bakalářských a diplomových pracích a chtějí si konkrétní postupy kvalitativního výzkumu vyzkoušet v praxi.