Vedoucí pracovníci a řadoví zaměstnanci ve veřejném sektoru stojí každodenně před rozhodovacími problémy. Staví si otázku, jak by se měli rozhodnout, aby  dosáhli stanovené cíle a očekávané výsledky? Tento kardinální problém řeší předmět zvaný teorie rozhodování. Je to multidisciplinární teorie, založená jak na sofistikovaných matematických rozhodovacích postupech, tak i na méně formalizovaných postupech. Teorie rozhodování používá k rozhodování řadu metod. Nazýváme je metody pro podporu rozhodování nebo také (zkráceně) manažerské metody. V předmětu „Manažerské metody ve veřejném sektoru a sociální politice“ se seznámíte a osvojíte si jejich aplikaci ve veřejném sektoru. Budeme k tomu používat případové studie a  společně řešit  rozhodovací problémy za použití  vybraných manažerských metod využitelných ve veřejném sektoru. Pro samostudium jsou pro studenty zpracovány studijní opory, které jsou podpůrnými prostředky pro zvládnutí látky. 

Cílem  předmětu je v oblasti vědomostí poskytnout relevantní informace o teorii a praxi řízení veřejného sektoru a o uplatnění manažerských metod při řízení veřejné správy a veřejných politik. V oblasti dovedností  je cílem naučit studenty umět vybrat vhodnou metodu pro daný rozhodovací problém ve veřejném sektoru a následně tuto metodu použít a formulovat doporučení pro veřejnou politiku.

Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni:

-          umět  identifikovat rozhodovací problémy ve veřejném sektoru

-          znát a umět navrhnout postupy k řešení rozhodovacích problémů ve veřejném sektoru

-          znát metody pro řešení rozhodovacích problémů v podmínkách určitosti, neurčitosti, rizika a nejistoty a umět je aplikovat při řešení rozhodovacích problémů ve veřejném sektoru.