Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nemůžu to hodit ani jednomu.“ Šestice voličů se rozhodla: pět podpoří Pavla, ten Babišův hlasovat nepůjde

Šestice voličů má jasno: ve druhém kole podpoří Petra Pavla nebo nevolí vůbec. Koláž: Deník N
Šestice voličů má jasno: ve druhém kole podpoří Petra Pavla nebo nevolí vůbec. Koláž: Deník N

Pět z nich bude ve druhém kole volit Petra Pavla: pro někoho jde o hlas proti Andreji Babišovi, pro jiného zase o jedinou možnou volbu pro demokratické Česko. Jeden volič k volbám nakonec vůbec nepůjde. Před dvěma týdny sice volil šéfa hnutí ANO, dnes už mu ale prý svůj hlas dát nemůže – nepřekousne totiž, že musí vybírat mezi dvěma bývalými komunisty. Přinášíme další ze série textů o voličích, kteří posledních několik týdnů hledali svého kandidáta na prezidenta. A Deník N byl u toho.

V Hostěnicích u Brna dosáhla volební účast v prvním kole téměř osmdesáti procent. Ze 457 platných hlasů jich nejvíc – přesně 210 – získal Petr Pavel. „Jeden z těch hlasů byl i ten můj,“ popisuje potěšeně v reakci na výsledky devětačtyřicetiletá Magda Hradilová.

Plná náměstí v OstravěÚstí nad Labem, která následovala při dvoutýdenním čekání na druhé kolo, jí prý přinesla mírnou naději. Když se tak v pátek před Janáčkovým divadlem v Brně sešly na podporu Petra Pavla další tisíce lidí, uprostřed hloučku stála i Magda spolu s devítiletým synem Filipem.

Ten si bývalého armádního generála prohlédl zblízka už jednou, to když ještě před Vánoci rozléval v Brně punč. Tentokrát mu ale dav v bližším pozorování oblíbeného kandidáta zabránil. Magda váhala, jestli syna na shromáždění brát. Obě děti sice dlouhodobě vede k tomu, aby se o politiku a dění kolem sebe zajímaly, bála se ale možných strkanic s podporovateli protikandidáta.

Obavy však nakonec byly zbytečné; pokud by mělo setkání něco charakterizovat, byla by to podle Magdy pozitivní nálada a úsměvy na tvářích většiny přítomných.

„Připomínalo mi to prosinec 1989, kdy jsme na zaplněném českobudějovickém náměstí ve stejné zimě čekali na Václava Havla. Poprvé jsem tehdy byla někde, kam lidé přišli dobrovolně – předtím se chodilo jen povinně na 1. máje –, a nálada tam byla úplně stejná,“ popisuje žena z jižní Moravy, kterou živí práce s texty a překlady.

O pár dní později vyrazila pro srovnání i na brněnské Dominikánské náměstí, kde se se svými příznivci sešel Andrej Babiš. Expremiéra Magda nezastihla, jeho fanoušky, kteří pískali a bučeli směrem k odpůrcům šéfa hnutí ANO, však ano.

„V nepravidelných intervalech se ozývalo ‚Babiše do koše‘ a ‚Pavel na Hrad‘, na což pořadatelé reagovali tím, že přidali hlasitost u reprodukovaných moravských lidovek. Sem tam se ozvala Alena Schillerová, která ubezpečovala dav, že pan Babiš se už blíží,“ vzpomíná Magda, která však na příjezd politika nečekala. Největší rozdíl mezi oběma akcemi vnímá v celkovém vyznění. „Naděje versus mastná jelita,“ hodnotí zpětně s nadsázkou.

Teď hlavně doufá, že „demokratičtí voliči“ v pátek a v sobotu přijdou k volbám a z Pražského hradu vyřadí „zemanovsko-babišovský tandem“, jak dvojici politiků nazývá. „Abychom si mohli říct, že jsme tu desetiletou zkoušku z demokracie zvládli, moc bych to našim dětem přála,“ uzavírá Magda. Zvolení Petra Pavla „do služby Hradu“ by podle ní byl jasný signál mladým voličům, že volit má smysl a že i oni sami mohou situaci ovlivnit k lepšímu.

Magda Hradilová věří, že zvolení Petra Pavla by dalo jasný signál mladým voličům o smysluplnosti voleb. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prostě tam jít nemůžu

To ve Vrbové Lhotě na Nymbursku vystoupala volební účast v prvním kole lehce nad sedmdesát procent. Se 108 hlasy tady zvítězil Pavel, druhý Babiš získal 91 hlasů. Právě šéfa hnutí ANO volil také místní podnikatel Milan Červeňák, který má hned naproti obecnímu úřadu obchod se skútry.

To, že postoupí právě tato dvojice, jaksi předpokládal. V prvním kole zvažoval mezi Babišem a senátorem Pavlem Fischerem, Pavla na Hradě nechtěl. Dnes už chce prý ale hlavně klid – volby ovládly jak jeho sociální sítě, tak televizní program i interakce s lidmi v okolí.

„Na hokeji jsem potkal jednoho trenéra, který se mě přede všemi ptal: ‚Ty jsi prej volil Babiše?‘ Tak jsem řekl, že jo, protože generála za prezidenta nechci,“ vypráví posmutněle příběh z posledních dní.

„Nevím, jestli to myslel ze srandy, nebo ne, je to asi úplně jedno. Řekl prostě, že můj syn si u něj hokej nezahraje,“ popisuje Milan.

Už při prvním rozhovoru pro Deník N zdůrazňoval, že jeho volný čas vyplňují dva koníčky –⁠ závodní motorky, kterým se odmala věnuje, a hokej, ve kterém od útlého věku podporuje svého syna. Narážka na to, že by jeho volební chování mohlo syna ovlivnit ve sportovních zálibách, ho zaskočila.

„Beru to demokraticky, nikdy by mě nenapadlo někoho osočovat za to, koho volí. Jestli vyhraje Pavel, ať nám ukáže, že to myslel vážně. Vnitřně si to snad už i přeju, ať už je klid,“ zamýšlí se nahlas Milan.

I když Milan v prvním kole volil Babiše, ani jednomu z postupujících kandidátů dnes nemůže odpustit komunistickou minulost. Současný stav vyčítá polistopadovým stranám a absenci stranického kandidáta.

„Vemte si, kam nás politici za třicet let dovedli, když si český národ, který se stále nemůže vyrovnat s komunistickou minulostí, musí vybírat mezi těmahle dvěma,“ vysvětluje svoje rozčarování šestačtyřicetiletý podnikatel. V postkomunistické zemi by podle Milana nikdo neměl volit mezi „agentem StB“ a „komunistickým rozvědčíkem“.

„Mrzí mě, že ODS, kterou jsem po revoluci vlastně vždycky volil, nebyla schopná vygenerovat kandidáta, u kterého bychom tohle nemuseli vůbec řešit,“ vysvětluje.

V posledních dnech Milana nejvíc zklamala slova textaře a bývalého prezidentského kandidáta Michala Horáčka. V rozhovoru pro Prostor X s odkazem na Pavlovu komunistickou minulost řekl, že když někdo požádá o odpuštění, je potřeba jej udělit. S něčím takovým se ale Milan těžko ztotožňuje.

První rozhovor dne každopádně končíme s tím, že Babiš je z jeho pohledu stále lepší volba, ať už pro zkušenosti z politiky, či s fungováním státu, ačkoli komunistická minulost zůstává pro šestačtyřicetiletého podnikatele tématem k zamyšlení.

O necelou hodinu později zvoní telefon na trase Vrbová Lhota – Praha znovu. „Nemůžu to hodit ani jednomu, nemůžu jim to odpustit. Moje rozhodnutí je, že k volbám do druhého kola nepůjdu,“ říká rozhodně Milan.

Jeho pochyby ještě prohloubil duel na Českém rozhlasu Plus mezi už zmíněným Horáčkem a hudebníkem Michaelem Kocábem, který volbu bývalého komunisty za prezidenta označil za plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu. Omluva ze strany Pavla a Babiše navíc podle Kocába není opravdová.

„Nelituju, že jsem pro Babiše v prvním kole hlasoval. Když jsem ale poslouchal Kocába, připomnělo mi to, co byli komunisté zač. Člověk si vzpomene i na to, co se dělo u nás na vsi. Prostě tam jít nemůžu,“ vysvětluje své rozhodnutí Milan, ve kterém se aktuálně mísí především naštvání i smutek.

Podnikatel Milan Červeňák do druhého kola voleb vůbec nepůjde. Ani jednomu z kandidátů nemůže prý odpustit komunistickou minulost. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nejradši bych to lidem vysvětlovala

Strach a únava jsou ostatně emoce, které se k volebnímu období pojí také pro osmasedmdesátiletou Marcelu Bühnovou z Havířova, kde s necelými 52 procenty vyhrál první kolo Andrej Babiš.

„Vůbec si nedovedu představit, že by Petr Pavel nevyhrál a že by tahle kreatura byla prezidentem. Přijde mi, že bych to snad nevydýchala. Mám z toho velký strach a emočně mě to úplně spotřebovává,“ popisuje aktivní seniorka, která šéfa hnutí ANO dlouhodobě považuje za hrozbu.

To, že je v příklonu k Pavlovi ve svém městě v menšině, přičítá především demografické křivce Havířova, kde populace stárne a mladší ročníky se po škole už nevrací.

„I proto tady tolik volili Babiše. Důchodci tady prostě pořád věří, že je hodný, že jim přidal peníze,“ říká Marcela rozčileně. „Nejradši bych chodila po ulici a vysvětlovala lidem, jaký je. Ale to nejde,“ doplňuje s tím, že svoje názory přece jen podprahově šíří – třeba v kadeřnickém salonu, kde pracuje její kamarádka.

„Když tam sedí pět nebo šest babiček, tak spolu vedeme hlasitý hovor a velmi ostře se proti Babišovi ohrazujeme,“ zmiňuje jeden ze způsobů, jakým se rozhodla ostatním ukazovat politikovy nedostatky.

Na to, aby v případě Babišovy výhry emigrovala, je prý už příliš stará – svým dětem by se ale nedivila. Určitou naději jí daly záběry z plných náměstí v Ostravě či Brně, při pohledu na páteční shromáždění v druhém největším městě dokonce slzela dojetím.

V nadšení ale samu sebe i kvůli posledním dvěma přímým volbám prezidenta brzdí: „Pořád mě straší neviditelný dav v pozadí, který Babiše volí, který já nevidím, ale existuje a musíme s ním počítat.“

Při kandidatuře Jiřího Drahoše v roce 2018 chodila Marcela pravidelně na shromáždění jeho příznivců a také věřila, že jasným vítězem bude právě bývalý předseda Akademie věd. Za nebezpečnou vnímá především Babišovu strategii, v níž straší válkou, respektive slibuje, že od ní občany a Česko zachrání.

„To je jeho největší trumf. Ztotožňuju se taky s tím, že Zeman sice nebyl to ono, nebyl ale ani takové nebezpečí. Teď už to nebezpečí je, Babiš nás může zavléct k Viktoru Orbánovi, přiklonit nás na Východ,“ vysvětluje Marcela své obavy. Představa, že by byly popřeny hodnoty revoluce, která v jejím životě představuje tak obrovský mezník, ji děsí.

Strach nicméně detekuje i v chování Andreje Babiše. „Předvolební průzkumy ho musely zneklidnit natolik, že do té televize šel. Alespoň mi to tak přijde,“ vysvětluje s odkazem na nedělní debatu dvojice kandidátů ve veřejnoprávním vysílání.

Diskusi nicméně málem nedokoukala; kromě Babišových útoků na jejího vyvoleného kandidáta ji rozčílila také slova šéfa hnutí ANO o tom, že by v případě napadení Polska či Pobaltí nevyslal na pomoc české vojáky. „To jsem si říkala, že snad ani není možné, že to říká. Ani on samotný se mi nelíbil. Při detailních záběrech to musela vnímat spoustu lidí, jak je vizuálně těžko přijatelný oproti Pavlovi, který vypadal klidně, elegantně, slušně a vyrovnaně,“ hodnotí zpětně televizní duel

Sčítání druhého kola voleb bude Marcela –⁠ stejně jako to první –⁠ sledovat se svými přítelkyněmi. Všechny už chtějí, aby bylo po volbách. „Přiznám se vám, špatně teď i spím. Furt sedím u počítače a hledám všude možně informace. Už bych potřebovala vyvětrat hlavu a nějak to ze sebe shodit, protože mě to opravdu vyčerpává,“ uzavírá důchodkyně z Havířova.

Aktivní seniorka Marcela Bühnová si neumí představit, že by Petr Pavel prohrál. Na emigraci je v jejím věku prý už pozdě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Flegmouš Pavel

Zatímco se většina nerozhodnutých voličů, kteří jsou součástí seriálu Deníku N, shoduje na tom, že se těší na dobu po volbách, devětadvacetiletému Jaroslavu Vojtěckému tím zmizí oblíbené téma z podcastů a rozhovorů, které každodenně poslouchá cestou do práce.

„Týden se to bude analyzovat, pak přijde nějaké shrnutí Zemanovy vlády. Mám strach, že na jaře nastane okurková sezona, vše bude zase jen o válce na Ukrajině,“ zvažuje nahlas muž, který se o politické dění zajímá rád a aktivně.

Podobně jako Marcela se ale v posledních dnech před druhým kolem rozhodl upozorňovat na nebezpečí, jaké podle něj Babiš představuje. Expremiéra a jeho chování se přitom v mnohých předchozích rozhovorech zastával. Po debatě v České televizi, na kterou se původně coby rozhodnutý volič Petra Pavla nechtěl dívat, ale změnil názor.

„Byl jsem smířený s tím, že bude dobré, když vyhraje Pavel, a že když vyhraje Babiš, bude mi to jedno. Po diskusi v České televizi ale Babiše považuju za vyloženě nebezpečného člověka. A začnu se aktivně starat o to, aby ho lidi nevolili, protože to, co tam předvedl, bylo za hranou úplně všeho, co jsem schopný chápat,“ vysvětluje Jaroslav, který se živí jako řidič pražské tramvaje.

V nedělním vysílání se ho zejména dotkl Babišův přístup k NATO a Evropské unii. Tedy témata, která dlouhodobě vnímá jako důležitá. „Pokud jsme členy NATO a máme závazky, tak mi prohlášení, že by hlava státu neposlala vojenskou pomoc Polsku nebo pobaltským státům, připadá absolutně absurdní,“ zdůrazňuje Jaroslav.

V Babišových postojích vůči evropské měně navíc vidí pouze populismus a snahu získat hlasy – jako podnikatel s mezinárodními firmami totiž Babiš podle Jaroslava nemůže ve svém vlastním zájmu věřit tomu, že je koruna pro mezinárodní platební styky lepší. Ani sám Babiš podle něj nevěří tomu, co říká.

„O to je to horší. Pokud někdo takové věci dělá z populismu, jen kvůli pár procentům hlasů, aby dostal funkci, je to opravdové nebezpečí,“ popisuje.

Petr Pavel si u něj naopak svým klidem v debatě připsal plusové body. „Vlastně fandím tomu, že je někdo takový flegmouš, že se sebou a svým vztekem dokáže pracovat jako Pavel. V tomhle ho obdivuju, protože vím, jak je to těžké,“ popisuje Jaroslav, čím si ho už delší dobu favorizovaný kandidát ještě získal.

Sympatické je mu také to, že se Pavel podle jeho názoru po celou dobu kampaně na nic nevymlouval.

„V tom vidím velký kontrast mezi ním a ostatními. Pavel v té debatě odpovídal čtyřmi slovy, věcně, nepotřeboval nic pitvat. Dokonce bych pochopil, kdyby z ní odešel. Klid, který má ve svém sloganu, k němu pravděpodobně sedí, není to jen fráze. Asi ho opravdu umí držet,“ vypočítává Jaroslav.

V Pavlovi navíc stále vidí člověka, který se snaží oslovit voliče z širokého politického spektra, zatímco Babiš cílí na extrémní pozice. Po prvním kole voleb se Jaroslav radoval z chabého výsledku Jaroslava Bašty z SPD, dnes se však obává toho, kolik lidí dá svůj hlas Babišovi.

Jaroslav Vojtěcký po debatě v České televizi považuje šéfa hnutí ANO za nebezpečnou volbu pro Česko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pro prospěch schopný udělat cokoliv

Od politiky si v posledních týdnech naordinoval alespoň částečný odstup Libor Vavřík s partnerem; raději doma řeší plánovanou svatbu. Jako voliči Danuše Nerudové v prvním kole se nyní chystají dát svůj hlas Petru Pavlovi – nejde ale ani tak o vyjádření podpory bývalému náčelníkovi generálního štábu, nýbrž o volbu proti Andreji Babišovi.

K Pavlově kampani měl už před prvním kolem velké výhrady, Babišovo počínání je ale podle něj mnohem horší. „Je mi z toho zle, tak se to snažím moc nesledovat. Ta špína a lži, jak lidi děsí válkou, to je něco strašného,“ říká Libor s odkazem na Babišovu rétoriku v posledních dvou týdnech.

To, že jeho favoritka Danuše Nerudová do druhého kola nakonec nepostoupila, jeho i partnera mrzelo. „Jsme ale rádi, že jsme dali hlas ženské kandidátce. Příště bychom mohli mít prezidentku, těch patnáct procent není zas tak málo. Mohlo by to povzbudit nějakou další ženu. Je to taková postupná cesta,“ podotýká Libor.

V ideálním případě by v budoucnu Nerudovou viděl třeba v roli veřejného ochránce práv, kterou by podle něj zastala lépe než současný ombudsman Stanislav Křeček.

„To, že chce zůstat ve veřejném prostoru, je skvělé,“ konstatuje sociální pracovník, který i k její kampani měl své výhrady – ze všech kandidátů jej ale oslovila nejvíc. Čas pro kandidátku jako Nerudová však podle něj ještě nenastal. „Politika je tak vyhrocená, že takový kandidát nemá šanci uspět,“ myslí si.

Jedním dechem oceňuje také to, jak poražení kandidáti podpořili Petra Pavla. Na rozdíl od volby před pěti lety nejde podle Libora jen o slovní podporu, ale skutečné činy, výjezdy a přesvědčování voličů.

„Zahlédl jsem třeba, jak Danuše Nerudová vyzývá na Facebooku své podporovatele, aby otevřeli srdce Petru Pavlovi. Zapůsobilo na mě také to, když ukázala výhrůžný dopis, který jí přišel,“ popisuje. Na mysli má anonymní psaní, který neúspěšná kandidátka zveřejnila v reakci na Babišovo prohlášení o výhrůžce jeho ženě Monice.

Sociálního pracovníka Libora v kampani nejvíce unavovalo, jak sám říká, ždímání emocí. Babiš je v jeho očích schopný zajít daleko, jen aby na svou stranu získal nové voliče. „Pro svůj vlastní prospěch je zkrátka schopný udělat cokoliv – lhát, podvádět, děsit a zneužívat lidi, jen aby uspěl. Potkal jsem se s pár lidmi, kteří jsou vyděšení a budou volit Babiše, ačkoliv v prvním kole nevolili, protože nás chce prý Petr Pavel zatáhnout do války,“ říká.

Lidé si podle něj neuvědomují, jaké prezident má a nemá kompetence. Všeobecná neznalost ústavy nahrává podle Libora právě expremiérovi, a i když se to lidem občas snaží vysvětlovat, nechtějí jeho argumenty slyšet.

Babišově snaze apelovat na voliče z tradičnějších kruhů se už jen směje. „To u Pražského Jezulátka bylo úplně trapné. Samozřejmě to je cílené na voliče Pavla Fischera, kteří jsou konzervativnější než Petr Pavel nebo Danuše Nerudová. Přišlo mi to ale fakt neautentické,“ hodnotí sociální pracovník z Prahy.

Sociální pracovník Libor Vavřík byl z neúspěchu Danuše Nerudové zklamaný, ve druhém kole bude hlasovat proti Andreji Babišovi. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Slušný demokrat a ukřičený populista

K druhému kolu prezidentských voleb se chystá i poslední ze šestice nerozhodnutých voličů, které Deník N sleduje, a to osmnáctiletý Lukáš Helioš. „Je to rozhodně drama, obzvlášť když máte dva úplně rozdílné kandidáty a máte jasného favorita,“ popisuje své dojmy.

Po aktuálních informacích z médií se už prý tolik nepídí – poslouchá oblíbené podcasty a kouká na sociální sítě; že bude volit Petra Pavla, už ale dávno ví.

Sportovním jazykem by období mezi prvním a druhým kolem přirovnal k situaci před finále, kdy se oba tábory burcují navzájem. „Teď nastala ta nejvyhrocenější fáze celých voleb. Je to o to víc vzrušující, když víte, že je už i na vás, jestli bude prezidentem slušný demokrat v podobě Petra Pavla, nebo ukřičený populista Andrej Babiš, který šíří nenávist a lži,“ říká prvovolič ze Smilovic u Frýdku-Místku.

V prvním kole prezidentských voleb se k hlasovacím urnám vydal jako plnoletý volič vůbec poprvé. Nic ale nebylo ve volební den tak, jak si plánoval. Jako prvovoliče jej totiž oslovila také Česká televize, která si chtěla jeho cestu do volební místnosti natočit do reportáže. Namísto s rodiči se tak vydal odevzdat svůj hlas s televizním štábem v zádech.

„Do konce života si to budu o to víc pamatovat a jen tak na to asi nezapomenu,“ popisuje zpětně Lukáš.

V prvním kole volil senátora Pavla Fischera, v tom druhém hodlá podpořit Petra Pavla. „Je důležité, že se tam dostal opravdový demokrat,“ zdůvodňuje své rozhodnutí.

Aktuální dění v kampani –⁠ opět slovy sportovního komentátora –⁠ by prý v týmu Petra Pavla označil za koncentrované a připravené na zápas, a to i přes chřipku, která bývalého generála vyřadila na pár dní z provozu.

Andrej Babiš a jeho okolí se naopak snaží před finále vyvést soupeře všemožnými způsoby z míry. „I těmi způsoby, které jsou na hraně pravidel. Petr Pavel je ale v klidu odráží s faktickým vysvětlením, takže z tohoto předboje generál jen profituje,“ všímá si prvovolič. „Je to až hnus, co si dovoluje. Převrací fakta, zapírá sám sebe a tvrdí něco, co vůbec není pravda. A tím vším straší a rozděluje společnost. Prostě ‚ideální‘ prezident pro Česko,“ hodnotí Lukáš ironicky poslední dny.

Dojem na něj udělala mimo jiné podpora Petra Pavla ze strany Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera ještě v průběhu sčítání voleb.

„Myslím, že tak by to mělo vypadat nejen v politice, ale v životě obecně. Tím se od nich Babiš trochu lišil, protože to vypadalo, jako by neměl žádné opravdové přátele, kteří by ho hned podpořili. To sjednocení a společná spolupráce Pavlových protivníků mě velmi těší a přál bych si, aby tomu tak v Česku bylo i nadále,“ uzavírá Lukáš.

Osmnáctiletý Lukáš Helioš bude volit Petra Pavla, Andreje Babiše považuje prý za ukřičeného populistu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

  • Deník N po devět týdnů sledoval šestici nerozhodnutých voličů, kteří popisovali své preference i to, co v prezidentské kampani řeší a koho budou nakonec volit.
  • Před druhým kolem voleb je většina z nich rozhodnutá dát hlas Petru Pavlovi – volí prý proti Andreji Babišovi i pro lepší budoucnost pro své děti.
  • Ačkoliv ve své volbě měli jasno záhy po zveřejnění výsledků prvního kola, televizní debaty – a zejména diskuse v České televizi – je ještě víc utvrdily v jejich volbě.
  • Jeden z voličů si hlasování ale rozmyslel – v prvním kole sice podpořil Andreje Babiše, do toho druhého už ale nepůjde, a to kvůli komunistické minulosti obou kandidátů.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější