Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na emoce dobrý, ale mě to nebaví. Nerozhodnutí voliči hodnotí, jak Pavel, Nerudová a Babiš loví hlasy

Deník N sleduje cestu šestice voličů od nerozhodnosti až ke konkrétním hlasovacím lístkům. Fotokoláž: Deník N
Deník N sleduje cestu šestice voličů od nerozhodnosti až ke konkrétním hlasovacím lístkům. Fotokoláž: Deník N

Jeden se přiklonil k Danuši Nerudové, další by k volbám nakonec nemusel jít vůbec, třetí respondentku mile překvapil nový kandidát, kterého do klání o Hrad vrátil soud, svého favorita už ale našla v Petru Pavlovi. Přinášíme druhý díl série textů o šestici voličů, jejichž cestu od nerozhodnosti k hlasovacím urnám Deník N sleduje. Čeho si v kampaních všímají, co jim utkvělo v paměti nejvíc a kvůli čemu hradní uchazeči přicházejí o jejich sympatie?

„Zatím je to strašná nuda,“ hodnotí prezidentskou kampaň Libor Vavřík, jeden z šestice nerozhodnutých voličů, se kterými Deník N tráví poslední týdny do lednových voleb.

Když jsme se se sociálním pracovníkem v listopadu poprvé potkali v jedné z pražských kaváren, rozhodoval se mezi dvěma jmény – Danuší Nerudovou, která mu však nepřišla autentická, a Petrem Pavlem, jehož kampaň postavená na sloganu „řád a klid“ zase Libora spíše zneklidňovala.

Tehdy předpovídal, že v jeho dalším rozhodování nepůjde ani tak o to, jak se zachová bývalý armádní generál, jako spíš o to, zda jej bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity nezklame.

Situace se nakonec vyvinula naopak: Libor se aktuálně přiklání k Nerudové, přičemž důvodem je Pavlovo chování z poslední doby.

„Přišlo mi, že přitvrdil v útocích na Danuši Nerudovou, a to od chvíle, kdy se na něj dotáhla v preferencích. Je agresivnější a myslím, že po Vánocích bude ještě víc,“ popisuje své dojmy čtyřicátník z Prahy.

Konkrétně mu vadily zmínky o roli Nerudové v kauze takzvaných rychlotitulů na brněnské univerzitě nebo ty o jejím manželovi, právníku Robertu Nerudovi. Pavlovy výroky o tom, že by s podporou Nerudové ve druhém kole proti Andreji Babišovi váhal –⁠ ačkoli je generál ve výslužbě později mírnil –, vnímá Libor jako snahu o mobilizaci části voličů.

Na něj ale takový krok funguje spíš opačně. „Takový kandidát se pro mě paradoxně stává čím dál hůř volitelný,“ říká.

„Zhrubnutí“ Pavlovy kampaně by podle Libora mohlo zapříčinit dokonce i to, že by jej v případě postupu do druhého kola nevolil: „Může se stát, že kdyby se do druhého kola dostal s Andrejem Babišem, vůbec bych nevolil.“

„Může se stát, že kdyby se do druhého kola dostal s Andrejem Babišem, vůbec bych nevolil,“ říká Libor, který se aktuálně přiklání k volbě Danuše Nerudové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Mírné přiblížení k jediné kandidátce na Hrad v něm ale žádné velké nadšení nebudí. Ohledně Nerudové a její kampaně zůstává rezervovaný.

„Je to hodně o emocích. Nechápu, proč je tak populární, já takovou vášeň rozhodně nesdílím, i když jsem se k ní trošku přiklonil. Nebude to případně volba srdcem. Má zapálené fanoušky trochu jako Andrej Babiš, prožívají to s ní, kupují si ‚danušovici‘ a ponožky ‚danušky‘. Mně tam ale chybí obsah,“ vysvětluje Libor s odkazem na sbírku Nerudové na platformě Donio.

Obsah mu však chybí nikoli jen u bývalé rektorky, ale u všech favoritů voleb. „Petr Pavel vaří punč, Andrej Babiš dělá vánočku a Danuše Nerudová peče rohlíčky. Na emoce je to asi dobrý, ale mě to strašně nebaví,“ doplňuje kriticky.

V posledních týdnech mu utkvělo v paměti také to, jak bývalý armádní generál krmil lvy v plzeňské zoo. „Říkal jsem si, proč to dělá. Byla tam spousta novinářů, hezké fotky, ale moc jsem to nepochopil,“ dodává Libor.

Při chystání druhého textu ze série o nerozhodnutých voličích se Deník N respondentů nejprve obecně ptal na to, co je v uplynulých týdnech v prezidentské kampani zaujalo, odradilo, nebo přiklonilo k některému z kandidátů. Cílem bylo, aby mohli sami rekapitulovat, čeho si všimli a co jim utkvělo v paměti. Až poté se redakce doptávala na konkrétní události z kampaně.

Prvnímu textu vedle toho předcházely dlouhé osobní rozhovory, v nichž šestice mluvila o své volební historii, politických preferencích, ale i zájmech, zkušenosti a názorech na společenské dění. Zajímalo nás, kde tito voliči čerpají informace i jak intenzivně politiku sledují.

„Jobovky“ i pravdy

O mírném posunu k jednomu ze zvažovaných kandidátů mluví i devětadvacetiletý řidič tramvaje Jaroslav Vojtěcký – na rozdíl od Libora však tíhne právě k Pavlovi.

„Kdyby byly volby dneska, je pro mě mnohem zajímavější volba,“ říká o svém aktuálním rozpoložení, zatímco jede z Přepeří u Turnova, kde bydlí, na odpolední směnu do Prahy.

Čas na cestě výjimečně věnuje rozhovoru s Deníkem N, jindy mu ale dojíždění do práce zpříjemňují podcasty, které využívá i pro získání přehledu o aktuálním dění. „Když pro mě Danuše Nerudová začne být trošku zajímavější, vždycky vypustí nějakou jobovku, u které si člověk klepe na čelo a říká si, že to nemyslí vážně,“ vysvětluje.

Konkrétně má na mysli Nerudové zdůrazňování rozdílu mezi ní a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v nedávném vysílání Českého rozhlasu. Nejen na sociálních sítích rezonovala slova bývalé rektorky o tom, že je „ekonomka, řídila jsem univerzitu s rozpočtem dvě miliardy a 1500 zaměstnanci. Paní prezidentka je právničkou, která zabránila skládce“.

„Vybavuju si okamžik, kdy Babiš jel se svým obytňákem a došla mu tekutina AdBlue. Na billboardech má, že je krizový manažer. Podle záznamu z cesty si krizového manažera představuju určitě takhle. S takovým se cítím opravdu v bezpečí,“ komentuje ironicky Jaroslav. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nerudová mu prý připomíná Miloše Zemana, pro kterého v posledních prezidentských volbách před pěti lety hlasoval: „Všem vadí, že Zeman je občas jako neřízená střela. (Nerudová) ale ukazuje, že taky chvílemi neumí kontrolovat, co říká. Je mi sympatické, že mluví spontánně, evidentně to nemá připravené, umí ale taky perlit. Víc bych ji v tomhle srovnával se Zemanem – člověk nikdy neví, co od ní bude moct čekat, když to nebude mít připravené.“

U Petra Pavla si prý ničeho takového nevšiml, tedy alespoň v poslední době. Bývalý armádní generál má podle Jaroslava své výroky lépe promyšlené.

Nerudová u něj ale naopak stoupla třeba slovy o tom, že by česká vláda měla jezdit zasedat mimo ukrajinského Kyjeva také například do českých regionů. Zatímco někteří lidé, včetně Petra Pavla, kandidátku za výrok kritizovali, Jaroslav si toho cení – po prezidentovi totiž dlouhodobě chce, aby se zaměřoval převážně na domácí dění a do krajů vyjížděl. „Podporuju Ukrajinu, ale bylo by hezké, kdyby vláda zasedala i v některém jiném českém městě. S tím naprosto souhlasím,“ vysvětluje.

Od prvního setkání s šesticí respondentů se ve veřejném prostoru objevily mimo jiné také nové předvolební průzkumy. Dva volební modely ze začátku prosince naznačily, že o postup do druhého kola lednového klání se s největší pravděpodobností utkají tři favorité –⁠ Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel.

V lednu chce proto Jaroslav volit tak, aby Andreji Babišovi ztížil cestu do druhého kola. Kdo se mu nakonec postaví, je podle něj skoro jedno. „Ani z jednoho nejsem odvázaný, ale ani jeden mi na Hradě vadit nebude,“ říká.

„Vybavuju si okamžik, kdy Babiš jel se svým obytňákem a došla mu tekutina AdBlue. Na billboardech má, že je krizový manažer. Podle záznamu z cesty si krizového manažera představuju určitě takhle. S takovým se cítím opravdu v bezpečí,“ komentuje ironicky Jaroslav.

Doplňuje ale ještě jednu myšlenku: Babiš možná jako prezident napáchá méně škody, než kdyby byl znovu premiérem. Ostatně tuto rétoriku opakuje i sám Babiš.

Jedno by zvolení Babiše rozhodně nebylo osmasedmdesátileté seniorce Marcele Bühnové z Havířova ani sedmnáctiletému prvovoliči Lukáši Heliošovi ze Smilovic. Poslední týdny prý oběma ukázaly, že expremiér na Hrad nepatří, mimo jiné kvůli chabým znalostem, které šéf hnutí ANO předvedl v televizním pořadu K tabuli!, kde se ho žáci ptali třeba na nápis na oponě Národního divadla, planety sluneční soustavy či díla Karla Čapka.

„U mě propadá do temnot a propastí. Pořád si říkám: ‚Panebože, kde bere tu drzost.‘ Když jsem sledovala jeho návštěvu základní školy, pobavila jsem se,“ říká do telefonu během nedělního dopoledne Marcela.

„Jsem Petru Pavlovi už natolik nakloněná, že mě asi nic jen tak nezviklá,“ říká 78letá seniorka Marcela. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Stejně jako sympatie řidiče tramvaje Jaroslava se i ty její naklonily spíš k Pavlovi. U Nerudové v ní přetrvává dojem, že je ještě mladá, a tudíž seniorce dost vzdálená.

„Přikláním se trochu k tomu, co často slyším ve veřejném prostoru: že je spíš marketingový produkt než vyhraněná osobnost. Naživo jsem ji neviděla, tak jí nechci křivdit, ale pečlivě jsem sledovala Interview na ČT24 se všemi kandidáty a vyznělo mi to tak,“ vysvětluje.

K Pavlovi se přiblížila i díky dojmům, které s ní po setkání s bývalým armádním generálem sdílel mladší syn, ale vliv na Marcelu měl i rozhovor s Petrem Pithartem pro Echo 24 –⁠ v něm bývalý politik sice podpořil Nerudovou, mluvil ale také o cestě do Spojených států, kterou kdysi absolvoval s Petrem Pavlem a na které jej prý překvapil svou precizností, dokonalou angličtinou i uměřeným vystupováním.

Kdyby do druhého kola s Babišem postoupila Nerudová, Marcela by ji podle svých slov samozřejmě podpořila. V prvním kole má ale zřejmě jasno: „Jsem Petru Pavlovi už natolik nakloněná, že mě asi nic jen tak nezviklá.“

Pevný stisk ruky a přímý pohled

Středoškolák Lukáš sledoval aktuální dění i přes několik dní strávených v posteli s virózou. Mimo střípků ze školáckého zpovídání Andreje Babiše si všímal hlavně trojice vlastních favoritů – kromě Nerudové a Pavla také senátora Pavla Fischera.

„Zjistil jsem, že bude trochu těžší se rozhodnout,“ říká k tomu, co se od prvního rozhovoru pro Deník N změnilo.

Ničeho zásadního, co by s jeho preferencemi výrazněji zamávalo, si nevšiml. „Stále zůstávám více nakloněný Nerudové, ale přemýšlím i nad Fischerem, který na rozdíl od ostatních nemá tak pochroumanou minulost. U Pavla mi trochu vadí jeho komunistická minulost a její obhajoby, které jsou dost zavádějící. To mě na něm mrzí, jinak bych i jeho hodně zvažoval,“ říká Lukáš, který své osmnácté narozeniny oslaví den před otevřením volebních místností.

„Stále zůstávám více nakloněný Nerudové, ale přemýšlím i nad Fischerem, který na rozdíl od ostatních nemá tak pochroumanou minulost,“ vysvětluje zatím ještě 17letý prvovolič Lukáš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„U Nerudové je to zase kauza s rychlotituly na Mendelově univerzitě, kde je za to taky tak trochu spoluzodpovědná,“ dodává s tím, že všichni tři jeho favorité pro něj zůstávají víceméně stále stejně volitelní.

Při sledování studentské debaty si například všiml, že názory Nerudové, Pavla a Fischera se prý v lecčem podobají. „U Fischera jsem se ale více naklonil k názoru ohledně tématu manželství pro všechny –⁠ že by to povolil, ale nazval jinak. Zkrátka by to nepletl do už předem daného svazku muže a ženy, což je manželství,“ popisuje Lukáš, který v úvodním díle seriálu sám sebe popsal jako hodnotově blízkého KDU-ČSL.

Ze stejné trojice kandidátů vybírá také Magda Hradilová z jižní Moravy. Jako zatím jediná z šestice nerozhodnutých voličů se se všemi svými favority setkala naživo. Naposledy to bylo s Petrem Pavlem při jeho předvolební kampani v Brně.

„Se synem jsme cestou na kroužek stihli na Moravském náměstí Petra Pavla, který tam prodával charitativní punč. Krom nalití a dozdobení ovocem měl čas i na krátký rozhovor,“ popisuje v e-mailu krátce po setkání devětačtyřicetiletá Magda. Na otázku, proč by jej měla volit coby prezidenta svých dětí, Pavel vyzdvihl své zkušenosti. Mladým chce prý předat naději, že i v této době má spousta věcí smysl, tlumočí Magda setkání z jedním ze svých favoritů.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel v Brně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Synovi se moc líbil a vánoční kelímek od nealkoholického punče si chce nechat na památku. Uznávám, že má upřímný stisk ruky a přímý pohled, ale finální rozhodnutí si nechávám nadále otevřené,“ doplňuje.

U Fischera by ale po osobním setkání prý vyzdvihla to, že je „profesionál každým coulem“.

„Umí mluvit, ale občas sklouzne k řeči politika, která je běžnému člověku ne vždy srozumitelná,“ říká o senátorovi. K Fischerově kandidatuře je také, jak sama říká, lehce skeptická. Důvod? Ačkoliv se jej snaží sledovat v médiích, příliš relevantních výstupů v posledních týdnech nenašla. Na odstoupení z volby, jak občas ve veřejném prostoru na jeho adresu zaznívá, je podle Magdy ještě brzy.

U Pavla si cení, že se při otázkách nevyleká. Nerudová Magdě ve svém vystupování připadá nejistá a z kandidátů stále nejméně uvěřitelná. Setkala se s ní ale už na jaře 2022 a má dojem, že bývalá rektorka se ve svých výstupech postupem času zlepšuje.

„Uznávám, že má upřímný stisk ruky a přímý pohled, ale finální rozhodnutí si nechávám nadále otevřené,“ sdílí své dojmy ze setkání s Petrem Pavlem Magda. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jak kandidátům teče do bot

Jednoho ze senátorů má ve svém nejužším výběru také podnikatel Milan Červeňák z Vrbové Lhoty. Vedle Andreje Babiše totiž na nejvyšší funkci v zemi zvažuje i senátora Fischera. Ničeho extra si ale v jeho kampani v uplynulých týdnech nevšiml, proto ji hodnotí jako „slabou“.

U jiných kandidátů ale už zaregistroval vzájemnou nevraživost či snahy vrhnout na Babiše špatné světlo. „Mám pocit, že co se týče Nerudové, Pavlovi teče do bot,“ odpovídá na dotaz, zda si všiml Pavlova lavírování ohledně podpory Nerudové v případném duelu proti šéfovi hnutí ANO. „Je to jeho největší nepřítel, tak musí reagovat,“ dodává s pochopením pro tah v kampani.

Co naopak nechápe, je Pavlova cesta do Budapešti na setkání s opozičními médii a politiky, zatímco Babiš zamířil na srbsko-maďarskou hranici, kde se potkal s prezidenty obou zemí. „Nerozumím tomu, proč (Pavel) pomlouvá Maďarsko. Vždyť je to de facto náš soused, Visegrádská čtyřka by měla spolupracovat. Nevím, na co si hraje,“ zamýšlí se Milan.

Do země se oba kandidáti vydali minulý týden, a to dokonce ve stejný den. Pavel při své cestě Deníku N řekl, že „zatímco jeden kandidát si hraje na prezidenta a tváří se, že domlouvá bilaterální nebo trilaterální řešení evropského problému, druhý se snaží získat informace běžnou cestou, aby mohl voličům rozšířit obzor a umožnit jim, aby si svůj názor udělali sami“. Babiš během dne sdílel fotografie s prezidenty obou zemí a děkoval, že mu na vlastní oči ukázali a popsali, „jak to tam aktuálně vypadá s migrační krizí“.

Šestačtyřicetiletý Milan nicméně u Babiše mimo cestu do zahraničí zaregistroval také cestu do krajů s talk show, s níž expremiér vyjíždí mezi své příznivce. Žádné politické body si tím podle Milana ale nezískal. „Viděl jsem to na YouTube, ale o politice se tam moc nebaví. Je znát, že ty otázky jsou připravené, že se poslanec Aleš Juchelka ptá tak, aby to spíš bylo zábavné a Babiš se ukázal lidem lidsky. Je to taková hra,“ míní podnikatel, který Babišovo hnutí opakovaně volil v předchozích sněmovních volbách.

To, že se Babiš snaží nerozhodnuté voliče přesvědčit právě takto, ho ale nijak neuráží.

„Vidím to jako strategii. Ale vím, jaký léta byl. Teď se tu samozřejmě nebude rozčilovat a bude diplomat,“ přemýšlí nad proměnou, kterou Babiš kvůli prezidentské kampani prošel – místo ostrých loktů, jichž si na něm Milan od počátku politické kariéry cenil, ukazuje svou klidnější stránku.

„Jestli Fischer a Hilšer odstoupí, bude to prasárna. Jasně se tím ukáže, že kandidují jen kvůli Babišovi, aby nevyhrál,“ myslí si Milan, který volbu Pavla Fischera zvažuje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Co však podnikateli na první pohled vadilo, byla neznalost, kterou Babiš ukázal v již zmíněném pořadu K tabuli! I tu mu však záhy prominul. „Nejdřív na mě všude na Facebooku vyskakovalo asi dvacetivteřinové video, tušil jsem ale nějakou kulišárnu a našel si to celé. Samozřejmě vystřihali, co chtěli,“ zdůrazňuje s tím, že obyčejný člověk i někteří politici by možná s odpověďmi tápali stejně jako Babiš.

Voliče, kteří jsou rozhodnutí volit Babiše, to podle něj neovlivní. On sám by mu prý definitivně dal hlas v případě, že by z volby odstoupil jím zvažovaný senátor. „Jestli Fischer a Hilšer odstoupí, bude to prasárna. Jasně se tím ukáže, že kandidují jen kvůli Babišovi, aby nevyhrál,“ myslí si.

Milanovu volbu ale stále může ovlivnit také rozhodnutí soudu v kauze Čapí hnízdo. Ačkoli se tento týden očekávaly závěrečné řeči a možná i samotný verdikt, bylo hlavní líčení nakonec odročeno na 4. ledna. Zda soud stihne vynést finální rozhodnutí ještě před prvním kolem voleb, je tedy nejisté.

„Pokud řeknou, že je vinen, tak k volbám nejdu asi vůbec,“ dodává Milan.

Navztekaní senátoři

Pokud jde o výzvy na adresu senátorů Hilšera a Fischera, aby z kampaně odstoupili a podpořili některého ze silnějších kandidátů, není na to podle části respondentů vhodná doba.

„Čím míň kandidátů, tím se určitě i snáz vybírá. Ale pokud už se do toho vrhli a splnili všechny potřebné podmínky, už bych to tak nechal. Dali do toho hodně úsilí a peněz. Přece jen je i dobré mít pestrý výběr kandidátů,“ zamýšlí se sedmnáctiletý Lukáš s tím, že průzkumy by prý bral „trochu s rezervou“.

Podle Jaroslava je špatně, když jsou k tomu senátoři tlačení – ať už ze strany novinářů, nebo lidmi na debatách. „Kdyby to Hilšer udělal, tak u mě ale morálně stoupne víc, než kdyby do volby ve výsledku šel a prohrál,“ popisuje devětadvacetiletý řidič tramvaje, který Hilšera v posledních prezidentských volbách volil. Od té doby na něj ale i kvůli kritickému přístupu k politice zanevřel.

Sociální pracovník Libor si zase myslí, že pokud to Fischer s Hilšerem budou chtít „vytěžit“ pro senátní volby, odstoupí až před prvním kolem. „Nemyslím si ale, že to udělají oba, spíš Pavel Fischer,“ předpovídá. Přiznává zároveň, že to pro něj velká ztráta nebude. „Zase teď popřel vliv člověka na globální oteplování, tak jsem si opět potvrdil, že jeho opravdu ne,“ odkazuje na jednu z anket‚ v níž si zjišťoval víc o názorech kandidátů na různá společenská témata. Kde přesně na ni narazil, si ale nevybavuje.

Aktivní důchodkyně Marcela je k reakcím senátorů na možný odstup o dost méně shovívavá. „Mrzí mě, že je to tak vzteká. Vadí mi, jak popudlivě reagují. Hilšer se mi dokonce v poslední volbě prezidenta líbil, teď se mi ale hrozně nelíbí, jak je takový nedůtklivý a vzteklý,“ hodnotí seniorka z Havířova.

Jediná věc, na které se všichni respondenti shodují, je, že Nejvyšší správní soud rozhodl správně, když z volby vyřadil Denisu Rohanovou. Učinil tak minulý týden, když zrušil registraci, kterou šéfce České asociace povinných uznalo ministerstvo vnitra.

Část respondentů nadto přivítala, že se mezi kandidáty nově zařadil podnikatel Karel Diviš. „Překvapil mě. Vůbec jsem nečekala, že by mě mohl zaujmout, ale v jednom rozhovoru na mě působil dost průrazně – mladě, odhodlaně. Nebyl nudný,“ vyzdvihuje seniorka Marcela, ačkoliv její preference to i s ohledem na to, že Divišovy šance jsou minimální, nemění.

Starosti ale Marcele dělají hlavně obavy lidí z nejisté doby, ať už kvůli válce, nebo vyšším cenám, které by podle ní mohly Andreji Babišovi ve volbách pomoct.

„Bojím se, aby se nestalo nějaké neštěstí a nebyl zvolen. Chvilku před tím, než jste zavolala, jsem z nechuti vypnula televizní Partii Terezie Tománkové, která se prezidenta Zemana v Lánech zeptala, koho bude volit, a on odpověděl, že Babiše,“ vykládá seniorka.

Podpora Zemana a dalších

Současná hlava státu už dříve naznačila, že by za svého nástupce chtěla právě expremiéra Babiše. Podle Zemanových voličů z minulých voleb – Jaroslava a Milana – ale jeho podpora příliš neznamená.

„Zeman tam už nebude a Babiš prostě není jako on. Ve své politické kariéře dokázal podstatně víc než Babiš, který může být sice skvělý podnikatel, jako politik ale tak silný není. To, že ho Zeman podpořil, není relevantní,“ vysvětluje Jaroslav.

Zemanova veřejná podpora Babiše nijak nepomohla ani Milanovi, ostatně prezidentova preference byla podle něj zřejmá už delší dobu: „Chtěl podporovat (Josefa) Středulu, ale ten prostě nemá šanci dostat se ani do prvního kola, a proto je pro něj nejpřijatelnější Babiš.“

Podnikatel z Vrbové Lhoty se ale k podpoře jednotlivých kandidátů veřejně známými osobnostmi obecně staví skepticky. A přesvědčit se takto nenechá ani sociální pracovník Libor.

https://www.instagram.com/p/CltjLAoLVf5/?utm_source=ig_web_copy_link

Student Lukáš na sociálních sítích zaregistroval zase třeba podporu Nerudové ze strany známého moderátora Jana Musila nebo influencerky Terezy Koubkové, která se na svém profilu –⁠ alespoň podle něj –⁠ snaží otevírat důležitá témata. „Takových influencerů si upřímně vážím, i proto je sleduji. U Petra Pavla jsem zas zaznamenal, že ho podporují třeba Zdeněk Svěrák nebo Petr Čtvrtníček,“ vyjmenovává.

Sociální sítě a dění kolem voleb chce prvovolič sledovat i během nadcházejících svátků. V závěru roku ho ale čekají dvě hudební vystoupení a nacvičování na ně dost možná dostane před politikou přednost. „Může se stát, že někdo debatu ohledně prezidentských voleb otevře,“ říká.

Sváteční období bez politiky si naopak chtějí naordinovat Milan a Libor. „Budu se snažit na ty kanály vůbec nepřepínat. Ale předpokládám, že si těch pár dní taky dají pauzu,“ vysvětluje podnikatel z Vrbové Lhoty.

To Libor na svátky odjíždí do německého Berlína a místo politických debat a zpravodajství se chystá do galerií a na koncerty. Od voleb si prý potřebuje dát trochu detox.

Kampaň hodlá i během Vánoc sledovat seniorka Marcela. S přítelkyní sice jede na několik dní do Jeseníků, s sebou ale budou mít rádio a čas v horách chce vyplňovat také sledováním aktuálního dění. A podobně to má i Jaroslav – jako řidič tramvaje totiž pracuje i o svátcích, i tehdy tedy chce svou cestu do práce vyplňovat poslechem podcastů a zpravodajství.

„Jsem ale trochu smířený s tím, že nic moc nového nebude. Je to jako o letních prázdninách, kdy Vinohradská 12 má pauzu a nevydává nové epizody. Spíš nebudu mít co poslouchat. Vůbec nerespektují to, že jsou tu taky lidi, kteří volno nemají a chtějí normálně fungovat,“ směje se Jaroslav.

A sledovat aktuální dění bude i nerozhodnutá volička Magda: „Zároveň si ale říkám, že si Vánoce možná dají i kandidáti a bude méně aktivit. Zato v lednu se máme asi na co ‚těšit‘.“

  • Deník N přináší druhý díl série textů o šestici nerozhodnutých voličů, kteří v lednu hlasovat chtějí, jen ještě nevědí pro koho.
  • Někomu vadí „agresivnější“ kampaň Petra Pavla, a proto zvažuje Danuši Nerudovou, jiní upozorňují na kandidátčiny „jobovky“ a hlasovací lístek by hodili spíš bývalému generálovi.
  • Veřejná podpora Miloše Zemana směrem k Andreji Babišovi se dvěma voliči současné hlavy státu nic nedělá.
  • Shoda mezi šesticí panuje na tom, že soud rozhodl správně, když z volby vyřadil kandidátku Denisu Rohanovou.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější