Steroidní hormony jsou syntetizovány z cholesterolu vícestupňovou konverzí. Cholesterol je prekurzorem pěti hlavních tříd steroidů: gestagenů, glukokortikoidů, mineralokortikoidů, androgenů a estrogenů. Každá z těchto tříd zodpovídá za důležité fyziologické funkce. Obr. 16 sumarizuje syntézu steroidních hormonů u člověka.

nadledviny

Obr. 16 Přehled syntézy steroidních hormonů u člověka. Barevná pole vyjadřují charakter účinku a jeho intenzitu (upraveno z Häggström 2009).

Endokrinní produkce nadledvin

Nadledviny jsou tvořeny dvěma částmi – kůrou a dření, které produkují dva různé typy hormonů. Kůra nadledvin produkuje v jednotlivých vrstvách tkáně steroidní hormony s částečně se lišícími účinky (viz Obr. 17). Dřeň nadledvin produkuje katecholaminy, zejména adrenalin, minoritním produktem je noradrenalin.

nadledviny zony

Obr. 17 Hormonální produkce nadledvin (upraveno z Online zdroj 1).

Výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů je cholesterol. Na vzniku konečných produktů se postupně účastní řada enzymů. Většina těchto enzymů patří co do struktury do skupiny cytochromů P450 (CYP, viz Obr. 18).

steroidy

Obr. 18 Stručný přehled syntézy steroidních hormonů nadledvin

Obr. 19 znázorňuje struktury jednotlivých steroidních hormonů, jejich strukturální charakteristiky a názvy enzymů podle běžné enzymové nomenklatury.

vzorce

Obr. 19 Syntéza steroidních hormonů kůry nadledvin, jejich struktury a názvy enzymů, katalyzujících jejich syntézu (upraveno z Rodwell et al. 2018)

Syntéza steroidních hormonů nadledvin je regulována kortikotropinem (ACTH) z adenohypofýzy. V regulaci se uplatňuje princip negativní zpětné vazby. Kortikotropin se uplatní zejména v regulaci kortisolu jako hlavního produktu skupiny kortikoidů nadledvin (viz Obr. 20). V této regulaci se uplatní také růstové účinky kortikotropinu zejména na oblast Zona fasciculata, kde se kortisol právě vytváří. Kortisol je uvolňován z buněk nadledvin do krevní plasmy, kde se reverzibilně váže na plazmatický globulin – transkortin, plazmatický albumin a část je v krevní plasmě volná a má biologický účinek. Kortisol má především glukokortikoidní funkci, reguluje metabolismu živin – sacharidů, bílkovin i tuků.

kortisol

Obr. 20 Regulace kortisolu (upraveno ze Silbernagl a Lang 2012)

Aldosteron, hlavní mineralokortikoid, se tvoří v zona glomerulosa. Je také regulován kortikotropinem, avšak jeho hlavním regulátorem je angiotenzin II jako konečný hormon systému renin-angiotensin (viz Obr. 21). Aldosteron podporuje zpětnou resorpci sodných iontů a vody v ledvinných tubulech z primární moči a naopak vylučování K+ a H+ iontů.

aldosteron

Obr. 21 Regulace aldosteronu (osa renin-angiotensin-aldosteron)

Nadledvinové androgeny jsou tvořeny v nízké koncentraci, a proto nemají při vyrovnané steroidní produkci výraznou úlohu. Dehydroepiandrosteron má mírné maskulinizační a anabolické účinky. Projeví se až jeho zvýšená syntéza (viz dále – adrenogenitální syndrom, virilizace u žen, pubertas praecox).


Modifié le: mardi 6 février 2024, 10:36