Logo Code.org

Code.org studio

https://studio.code.org/

Code.org je nezisková organizace provozující výukový server code.org. Vznikla v roce 2013 na podporu výuky informatiky na amerických školách. Díky různým grantům vznikala postupně řada kurzů na výuku algoritmizace a informatického myšlení pro různé věkové skupiny. 

Kurzy jsou v angličtině a část z nic je přeložená do češtiny. Bohužel překlad některých výrazů neodpovídá použití v programátorském světě a může být proto zavádějící. Pokud je kurz provozován pod dohledem učitele, doporučuji raději zůstat u angličtiny. Nicméně pro samostudium mladších dětí je použití češtiny nutností a nepřesnosti v překladu, ve většině případů, nejsou tak velkou překážkou.

Kurzy jsou zcela zdarma a založení uživatelského účtu není nijak limitováno. Uživatel si může procházet libovolný kurz. Kurzy jsou rozděleny do lekcí a jedna lekce se skládá z několika postupně se rozvíjejících úloh. Úlohy rozvíjejí dovednosti postupně a pomalu, takže je možné, aby si je žáci řešili i samostatně. Úlohy jsou občas doplněny krátkými videi, které většinou plní úlohu spíš motivační a vysvětlující účel dané dovednosti. Videa jsou v angličtině a u přeložených kurzů jsou doplněny českými titulky.


Pro učitele je výhodné založit si učitelský účet. O povýšení účtu na učitelský je potřeba požádat. V žádosti musíte prokázat, že jste skutečně učitel. Správci tuto skutečnost ověřují a proto schválení trvá i několik dní. Učitel získá možnost zakládat třídy. Do třídy si zařadí žáky a přidělí třídě kurz. Učitel pak rozhoduje, které lekce kurzu žákům zpřístupní a kdy. Učitel také vidí, jak žáci splnili, který úkol. Bohužel u většiny kurzů chybí možnost doplnění komentáře žákovského řešení učitelem. Úlohy jsou v kurzu hodnoceny pouze sumativně. Pokud učitel chce žákům poskytnout rozšířenou zpětnou vazbu musí si k tomu najít externí prostředky.

Kromě managementu třídy získá učitel také přístup k metodickým listům ke každé lekci, kde najde do detailů rozpracováno, jak by měl hodinu s danou lekcí vést. Často je lekce doplněna o další podpůrné aktivity a je poskytnut materiál k nim (pracovní listy, karty, ...). V kurzy jsou doplněny i o unplugged lekce. V základních kurzech jsou lekce rozepsány na 60 minut.

Hodina kódu

https://hourofcode.com/cz 

Organizace Code.org organizuje také, dnes už celosvětovou, akci Hodina kódu (Hour of Code). 

Jedná se o náborovou kampaň, kde si během 60 minut může kdokoliv vyzkoušet vytvořit nějaký program podle připraveného návodu. Na serveru je zveřejněno velké množství návodů na různá témata a i z různých oblastí (programování, robotika, grafika, ...) a to i v češtině. Myšlenka je taková, že kdokoliv může ve svém okolí zorganizovat náborovou akci "Hodina kódu" a Code.org mu k tomu poskytne detailní podporu včetně organizačních pokynů a propagačních materiálů. Nejvíce propagačních akcí se pak soustředí do jednoho časového období. Code week je v ČR pořádán každoročně zhruba v polovině října.