Cílem cvičení je především vyzkoušet si, jak se evoluční algoritmy chovají na jednoduchých úlohách. K tomu budeme používat Javu nebo Python (můžete si vybrat) a v nich napsanou “knihovnu”. Vaším úkolem potom typicky bude upravit/napsat nějaký operátor tak, aby algoritmus fungoval lépe. Pokud jste Javu/Python nikdy neviděli, není se toho třeba bát, na cvičení si vystačíte s úplnými základy (které jsou navíc stejné ve většině podobných jazyků).

Požadavky na zápočet

Během semestru proběhne celkem 12 cvičení, na 11 z nich budeme řešit nějaký úkol a bude možné získat 5 bodů, tj. celkem 55 bodů za semestr. Zároveň na mnoha cvičeních bude možné získat další bonusové body např. za nejlepší řešení nebo za splnění rozšířeného zadání.

Úkoly budete odevzdávat vždy po skončení skupiny zadání na jedno téma. Na příklad, budou tři hodiny týkající se spojité optimalizace, úkol za všechny z nich odevzdáte až po té třetí. Termín pro odevzdání úkolu bude vždy cca dva týdny po posledních cviřeních věnujících se danému tématu. Své řešení úkolu mi také můžete předvést na cvičení, místo odevzdávání do Moodle. Pro získání plného počtu bodů za úkol je potřeba jej odevzdat před tímto termínem. Za odevzdání maximálně dva týdny po termínu je možné získat polovinu bodů. Některé bonusové body budou omezeny odevzdáním před dalším cvičením.

Pro získání zápočtu je třeba mít aspoň 36 bodů.

Součástí každého odevzdaného úkolu musí být krátký popis toho, co jste udělali a graf (porovnání) konvergence algoritmu. Podrobnější požadavky na odevzdávání úkolů a návod na vytváření grafů jsou na samostatné stránce.

Úprava 20. 10. 2022: Počty bodů vyděleny 10.

Naposledy změněno: čtvrtek, 20. října 2022, 00.54