Práce s počítači Apple je intuitivní, pro základní práci s aplikacemi pro vytváření dokumentů, prezentací, webovských stránek, fotogalerií, hudebních souborů, videí není potřeba studovat manuály.

Operační systém a všechny základní aplikace jsou předinstalovány na počítači Apple, který si nakupujete. Velký počet užitečných aplikací je pak k dispozici jako freeware.

Systém počítačů Apple - Mac OS X - netrpí bezpečnostními dírami, viry. Řadu let  obsahuje funkce, které  do prostředí Windows jsou implementovány omezeně až ve verzi Vista. Některé funkce jako například Time Machine do první verze Vista ani plánovany nejsou. Technologický náskok Apple před Microsoft, kopírování od Apple nápadů, je tu odnepaměti - na počítačích Apple máte vždy k dispozici prostředí, aplikace, nástroje, kteří kolegové pracující s Windows budou moci v omezené míře používat za několik let.

Na současných počítačích Apple, které jsou postaveny na procesorech Intel, můžete v rámci Mac OS X plnohodnotně používat Windows, pokud některé z aplikací nemáte dostupné pro Mac OS X.  Počítače Apple můžete i nabootovat přímo do Windows. HW od Apple tedy můžete použít pro běh Windows jako HW od Dell, IBM, HP, atd.. HW od Apple za stejnou cenu je obvykle výkonější pro běh Windows nebo Linux, než HW od tradičních výrobců HW pro Windows a Linux. Nicméně mnohem lepší nápad je používat Mac OS X a využít virtualizaci pro  spuštění potřebné Windows nebo Linux aplikace mrknout
Naposledy změněno: sobota, 3. srpna 2013, 14.30