Všechny kategorie

BUDOVY

bazilika sv. Václava

Bazilika sv. Václava se nachází na Smíchově, byla postavena koncem 1í. století.


Kostel Matky Boží před Týnem

Kostel Matky Boží před Týnem (lidově Týnský chrám, nebo kostel Panny Marie před Týnem) se nachází na Starém Městě Pražském v blízkosti Staroměstské náměstí. Jeho stavba probíhala od poloviny 14. století do prvních desetiletí 16. století. Patří mezi umělecky nejvýznamnější pražské kostely to jak po stránce architektonické, tak svým dochovaným vnitřním mobiliářem. Jeho západní průčelí obrácené k náměstí tvoří jednu z nejznámějších dominant Prahy. Přední část kostela s portálem směřujícím do náměstí je obestavěna předsunutou zástavbou dvou domů, jedním z nich je Týnská Škola.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Matky_Boží_před_Týnem

Štítky:

Věž na žižkově

Jedinečný panoramatický 360° výhled
bude Vaši skvělou vzpomínkou na Prahu.
Tato věž nabízí kromě vyhlídky i restauraci,
bar, bistro a one room hotel.
Je skvěle dostupná a má vlastní parkoviště.

žižkovská věž
Převzato z: https://www.towerpark.cz/


Vinohradská vodárenská věž

Je bývalá vodohospodářská stavba památkové zóně Vinohrady, Vršovice a Žižkov, byla prohlášena kulturní památkou v roce 1991.

Postavena byla v novorenesančním stylu v roce 1882 dle návrhu architekta Antonína Turka a sloužila jako přečerpávací stanice a zásobárna vody pro městskou část Královské Vinohrady.

V nejvyšším patře, ve výšce 40 m, je vyhlídková terasa, která sloužila jako rozhledna.

Vinohradská vodárna


Žižkovská věž

Žižkovská televizní věž byla postavena v letech 1985 – 1992. O výstavbu věže, dosahující do výšky dvě stě šestnáct metrů se zasloužily Inženýrské a průmyslové stavby Ostrava. Věž byla postavena podle projektu architekta Václava Aulického a statika Jiřího Kozáka. Věž se skládá ze tří obrovských, válcových ocelových tubusů, které jsou dlouhé přes sto třicet metrů. V hlavním tubusu jsou umístěny dva rychlovýtahy a na konci tubus přechází do anténního nástavce, ze kterého vysílá digitálně jedenáct televizních a osm rozhlasových stanic. Šest rozhlasových stanic odtud stále vysílá analogově. Mimo to se zde nacházejí také   vysílače mobilních operátorů a také se zde měří kvalita ovzduší v Praze.