o Vás zaujalo či překvapilo?
Asi nejvíc mě překvapill senátor Jaroslav Doubrava, který krásně demonstroval jak je důležité si ověřovat zprávy. O kauze jsem nevěděl když byla aktuální a velice mě zaujalo, že senátor si nijak nezkrontroloval onu zprávu o zrušení písmena Ř.
Také mě zaujala sekce přednášky ohledně rychlého a pomalého myšlení. Obzvlášť konkrétní příklad, na kterém to přednášející demonstrovali. Musím se přiznat nechal jsem se nachytat (stejně jako studenti z MIT jak uvádějí přednášející).
Heuristika dostupnosti mě zaujala. To jak média dokážou ovlivnit rozhodování například o riziku. Pří poslechu jsem si uvědomil, že jsem se také nechal strhnout nějakou zprávou, která ovlivnila moje rozhodnutí aniž bych si ověřil nějaké statistické údaje. Překvapilo mě v návaznosti k tomuto tématu informace o teroristického útoku 11. září a to jaké to mělo následky. Nevěděl jsem, že v USA to vyvolalo takovou paniku ohledně létají i vnitrostátně.
Co jste se v přednášce naučil/a, co si z ní odnášíte do dalšího (nejen akademického) života a je pro Vás užitečné?
Naučil jsem se jak jednoduché může být manipulování s člověkem skrz jeho psychiku. Buď za pomoci fake news nebo i pravdivých zpráv, které pak vyvolávají nadměrnou míru strachu. A že k oné manipulaci dochází častěji než jsem si myslel. Nemusí to být nějak razatní manipulace. Líbil se mi příklad s výběrem destinace pro dovolenou, jelikož jsem si dokázal vybavit mnoho podobných situácích, že života.
Odnesl jsem si z přednášky vážnost používaní kritického myšlení. Hlavně u věcí, které jsem dříve nebral tak vážně. Jelikož i malé články nebo příspěvky mohou vytvořit nepravdivý obrázek na danou situaci.
Dále mě přednáška utvrdila jak kruciální je ověřovat si informace a použít pomalé myšlení.
Je něco, co byste ohledně přednášky chtěli vzkázat spolužákům nebo vyučující?
Přednáška stojí za shlédnutí. V dnešní době je velice důležité ověřovat si informace a nepropadat davovému šílenství. Formát přednášky mě často donutil si vzpomenout na mé pochybení v některých aspektech a to je za mě přesně to co by měli takové přednásky dělat.