Plurality

Plurality

от Terezie Tišnovská -
Количество ответов: 0

1.     Malá sociální skupina – jsem členem několika malých sociálních skupin, zařadila bych sem například rodinu či skupinu přátel

·       Jak se pozná, že jsem členem? Základní charakteristikou malé sociální skupiny jsou úzké vazby mezi jejími členy, jedná se o skupinu, která má menší počet členů (cca 3-19), členové se vzájemně dobře znají a interagují spolu.

·       Co pro Vás osobně členství v daném konkrétním seskupení znamená či znamenalo a jaké na Vás má/mělo dopady? Členství v rodině i ve skupině přátel pro mě znamená hodně. Na rodinu i kamarády se mohu spolehnout, vím, že když je to nutné, vzájemně si pomůžeme. Trávíme spolu volný čas a podnikáme různé aktivity. Ke své skupině také cítím pocit sounáležitosti.

2.     Sociální kategorie – členem sociální skupiny v širokém slova smyslu jsem například jako student vysoké školy

·       Jak se pozná, že jsem členem? S členy sociální kategorie mě spojuje nějaký společný znak (v mém příkladu je to například studium VŠ)

·       Co pro Vás osobně členství v daném konkrétním seskupení znamená či znamenalo a jaké na Vás má/mělo dopady? Členství v této sociální kategorii má pro mě mnoho výhod. Mám díky němu přístup ke vzdělání – nejen v rámci přednášek se dozvídám různé nové informace, na VŠ jsem také potkala spoustu skvělých kamarádů, mám možnost využívat studentské slevy či vyjet na Erasmus.

3.     Dav – členem davu jsem byla například při pozorování ohňostroje na náměstí

·       Jak se pozná, že jsem členem? Dav je seskupení většího množství lidí na jednom místě a v jednom čase, má také společný cíl.

·       Co pro Vás osobně členství v daném konkrétním seskupení znamená či znamenalo a jaké na Vás má/mělo dopady? Členství v davu při pozorování ohňostroje mi nevadilo, naopak jsem cítila pocit spřízněnosti s ostatními členy, všichni jsem si užívali podívanou na propracovaný ohňostroj.

4.     Jiný agregát – členem agregátu jsem byla v mnoha různých situacích, jako příklad bych uvedla lidi jedoucí stejným vlakem ve stejném kupé

·       Jak se pozná, že jsem členem? Agregát je jakékoliv seskupení lidí na jednom místě, většinou bez sociálních vazeb.

·       Co pro Vás osobně členství v daném konkrétním seskupení znamená či znamenalo a jaké na Vás má/mělo dopady? Členství v tomto agregátu má na mě docela velký dopad. Když ve vlaku potřebuji něco dělat (např. učit se nebo si číst), jsem ráda, když ostatní cestující nemluví nahlas. Jednou jsem si zapomněla doma nabíječku a velmi jsem ocenila, když mi ji jiný cestující zapůjčil.