cvičení

cvičení

autor Klára Řezníková -
Počet odpovědí: 1

Dobrý večer,

snad poprvé jsem měla cvičení bez větších chyb, což mi udělalo hroznou radost. Větší pozor musím dávat hlavně u nepravidelných tvarů sloves, která v ramci dané třídy nelze přiřadit k žádnému vzoru.

Měla bych snad jednu otázku, která se úkolu přímo netýká. Ve skriptech jsem narazila na nesrovnalost v ukázkovém morfologickém rozboru u spojení ,,dvoje kleště''. Číslo je označeno jen jako plurál, mně ale přijde, že by mohlo jít o pluralia tantum. Není to tak? Popřípadě, jaké by bylo vysvětlení, že se jedná pouze o plurál? 

Moc děkuji za odpověď.

Klára Řezníková

V odpovědi na Klára Řezníková

Re: cvičení

autor Hana Dufková -
Kláro, děkuju za podrobnou odpověď. Mám radost, že se Vám ve cvičení dařilo, třídy je potřeba vstřebat.

A díky i za dotaz, přišla jste na zajímavou věc. Prošla jsem akademickou MČ 2 a v ní se píše, že se souborové číslovky jako dvoje používají ve spojení s pluralii tantum (pomnožnými substantivy) místo číslovek základních, plní tedy funkci číslovek základních. Spojení dvě kleště je (snad pro většinu uživatelů) agramatické, spisovné a celkově neutrální je dvoje kleště. Důvod by tedy mohl ležet v jiné, specifické funkci. Zkusím to ještě probrat s kolegy. Díky!