Dobrý večer,
pri opravovaní môjho reportu, ste ma upozornil, že si mám dávať pozor na diskusií ohľadne predikcií, pretože v probléme tri, resp. pri problémoch podobného charakteru, predpovedáme skôr šance (ako nejaké 0 a 1).
Teraz uvažujme, že máme finálny model = t.j máme v modely nejakú transformáciu tabaku, alcoholu a veku a všetky premenné sú signifikantné a ,,fitujeme'' šance, avšak ak sa pozrieme na fitované hodnoty(berme teraz model log ods = beta* X), tak skáču okolo 0, čo môže znamenať,že tie sample pravdepodobnosti sú cca rovnaké. Ako sa pristupuje potom v takomto prípade ? Resp. ako sa intepretujú výsledky takéhoto modelu ? Náš model dokázal nájsť nejaký ,,pattern'' v dátach, avšak vyzerá to tak, že uvažované premenné v modely nič nevysvetľujú. V tomto prípade sa len povie, že ani jedna z uvažovaných premenných teda nezvyšuje šance na rakovinu, resp. žiadna z premenných v modely vôbec nesúvisia s rakovinou ? Toto je len čisto ilustratívny príklad, a len ma zaujíma, že ako sa v tomto prípade v praxi, že ako sa postupuje v takomto prípade. Ďakujem vopred za odpoveď.