Vážení,
nejprve bych Vám rád popřál vše dobré do nového roku. Doufám, že jste si přes svátky odpočinuli. Jelikož se naše další setkání blíží a vy máte zatím v Moodlu k dispozici jeden předlouhý a druhý těžko srozumitelný text, napadlo mě konkretizovat náplň našich dvou příštích hodin.
Na příští hodinu, tedy 7. ledna, si prosím přečtěte z vyd. Hasištejnova cestopisu tyto dva úryvky: s. 36-46 (popis Rhodu) a s. 82-86 (vztah Hasištejna k jiným křesťanům).
K tomu prvnímu jsem ještě přiložil do Moodlu úryvek z antologie popisů Rhodu, která vhodně zasazuje Hasištejnův popis do kontextu a přináší také jeho překlad do francouzštiny (možná umožní lepší porozumění). Byl by někdo ochoten, kdo vládne francouzštinou (Matěj? Zuzana M.?), si toto připravit a ostatním to shrnout?
Další dobrovolník by mohl zpracovat ten druhý úryvek, tj. srovnat to s tím, co jsme doposud četli o jiných křesťanech v jiných cestopisech (Křivoústý, TZS apod.).
Kdo byste měl zájem, napište to sem do oznámení, ať se nám to všem zobrazí. Pokud by to nešlo, tak mailem.
Na další hodinu (14. 1., pokud se takto dohodneme) bych pak měl další 2 témata vycházející z Hasištejnova cestopisu. Jedno bude srovnání s itinerářem Jindřicha z Cedlic (Heinrich von Zedlitz), jehož text je rovněž vyvěšen. Ideální pro někoho, kdo trochu používá němčinu, to srovnání stačí v obecné rovině.
Poslední téma (to si mohou vzít 2 z vás) se týká významu cesty do Jeruzaléma v Hasištejnových zakladatelských a stavebních aktivitách v Kadani. K tomu ještě pověsím některé články, či kapitoly z knih, případně malou bibliografii.
Myslím, že pokud si to takhle "rozporcujeme", bude se nám v semináři lépe pracovat než doposud. Zároveň taky uslyším já vás, a ne tolik vy mě.
Hezký vstup do nového roku přeje a na vaše odpovědí se těší
JS