Studijní provinnosti

Studijní provinnosti

autor Lucie Cviklová -
Počet odpovědí: 0

STUDIJNÍ POVINNOSTI PŘEDNÁŠKOVÉHO CYKLU GENDER, INTERDISCIPLINARITA A LIDSKÁ PRÁVA

1)splnit tři domácí úkoly

2)vypracovat komplexní seminární práci (jak je uvedeno v sylabu kursu – téma by bylo vhodné prokonzultovat se mnou)

Prvním domácím úkolem je krátký referát jedné kapitoly publikace Abbott, Pamela, Wallace, Claire, Melissa Tyler, An Introduction to Sociology: Feminist Perspectives, New York, Routledge, 2005 na jednom z těchto seminářů 16.3., 23.3. a 30.3.

Druhým domácím úkolem je rozbor minimálně desetistránkového judikátu Evropského soudu pro lidská práva týkající se problematiky gender (ve kterém stěžovatelé vyhráli či prohráli - maximálně před pěti lety) podle Vašich intelektuálních zájmů (dle Vašeho vlastního výběru) a jeho několikaminutová prezentace. Prezentovat druhý domácí úkol je třeba na jednom ze seminářů 13.4, 20.4 a 27.4 

Rozsudek se smí týkat i České republiky  či jakékoliv další země a lze vybírat na adrese www.echr.coe.int/.  V knihovně Právnické fakulty je také možné se seznámit s přeloženou judikaturou.

Je třeba odpovědět na tyto otázky.

1)Které generace lidských práv se soudní řízení týkalo?

2)Co bylo obsahem soudního sporu?

3)Jaké soudy nižší instance v zemi (se kterými se stěžovatelé soudí) se případem zabývaly?

4)Které články Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod stěžovatelé nárokovali?

5)Jaké články Úmluvy Senát či případně Velký Senát uznal?

6)Jak byli stěžovatelé odškodněni?

7)Pokuste se srovnat stav porušování lidských práv týkající se  judikátu v dané zemi a v dané oblasti se současnou situací v České republice.

8)V několika větách se pokuste rozvinout sociologickou úvahu týkající se daného rozsudku, která by překračovala právní rozbor textu.  

Třetím domácím úkolem je referát z teoretičtějšího textu o genderu a jeho několikaminutová ústní prezentace na jednom ze seminářů 04.5., 11.05. a 18.05.

Při rozboru textu používejte metodu AQCI; v příloze je uveden i příklad. Můžete používat texty přiřazené k jednotlivým tématům stejně tak jako další (v tomto případě by bylo vhodné se mnou konzultovat).