a) nová slova
- labubák - Jedná se o počeštěný název hračky labubu, která se stala v průběhu roku 2025 velice populární.
b) neosémantismy
- (AI) slop - Anglické slovo slop se v posledních letech začalo objevovat v novém kontextu. V novém významu se toto slovo (obvykle s přívlastek AI, ale někdy i slovo slop samo o sobě) začalo používat jako hanlivé označení masivně produkovaného obsahu vygenerovaného umělou inteligencí. V angličtině se tento výraz užívá již delší dobu, ale právě v průběhu roku 2025 jsem si všimla značného rozšíření jeho užívání i v češtině.
c) nová spojení slov
- bingo karta - Doslovný překlad z anglické fráze "This was not on my 2025 bingo card." Tato hláška se stala populární převážně v komentářových sekcích na sociálních sítích pod šokujícími či neuvěřitelnýmy příspěvky. Význam: komentující se snaží vtipně vyjádřit fakt, že opravdu nečekal, že něco podobného v průběhu roku 2025 uvidí. Později se tato fráze začala objevovat i v českých komentářových sekcích v doslovném překladu "Toto nebylo na mojí/mé bingo kartě".
- mrtvá prdel - opět doslovný překlad z anglického slova "deadass", které se běžně používá v podobném kontextu: "Are we deadass? / Are you deadass?" s významem "Myslíte to vážně? / Myslíš to vážně?", v češtině se fráze používá doslovně přeložená, tedy "mrtvá prdel", příp. přímo celá fráze "Jsme mrtvá prdel". Používá se zejména na sociálních sítích v reakci na příspěvek či dotaz, který považuje uživatel této fráze za hloupý, zbytečný či neuvěřitelný. Jelikož je tato fráze poměrně vulgární, uživatelé ji často úmyslně volí, aby naznačili aroganci, ironii či nesouhlas s tím, na co touto frází reagují.
d) okazionalismy
- přemačkaná - Použité po dlouhé cestě vlakem. Mluvčí si nemohla vzpomenout na slovo "rozlámaná/polámaná". "Jsem taková přemačkaná." [cit.]
pozn. Neosémantismus AI slop se zdá být v moderní kultuře čím dál rozšířenější. Zajímá mě jeho vývoj do budoucna, jelikož diskuze kolem AI a jeho používání je momentálně jedním z velkých témat v naší společnosti. Je možné, že výraz se v češtině udrží v této podobě, ale více mě zajímá možnost vzniku nějakého českého ekvivalentu. Zatím jsem na nic podobného nenarazila. Ve všech kontextech se kterými jsem se dosud setkala byl použit právě tento anglický výraz.