2. Gender

V klasické antropologii byli antropologové většinou muži, většina jejich informátorů byli taky muži. Výsledné zprávy tak vypovídaly vlastně jen o polovině sledovaných společností. Tento fenomén označujeme jako androcentrismus.

Od 70. let se antropologové začínají zabývat genderem jako tématem. Jaký vliv má gender výzkumníka na jeho práci v terénu?

  •  Informátoři říkají jiné věci mužům a ženám. Tím, jak se k vám chovají a s jakými se setkáváte problémy, se dovídáte hodně o sledované kultuře.  
  •  V řadě společností rozlišení na mužskou a ženskou sféru. Muži mají často omezený přístup do ženské sféry a ženy zase do mužské. Je třeba si tato omezení uvědomovat. Omezení nejen fyzického pohybu a přístupu, ale také tematické – např. určitá témata nemůže žena diskutovat s muži.
  •  Výzkum ovlivňují také pravidla chování mezi muži a ženami v dané společnosti. Například v řadě společností nesmí žena zůstat o samotě s mužem bez přítomnosti dalších osob (implikuje to sexualitu).
  •  Vnímání sexuálního chování v dané společnosti. Často je například problematický pohyb samotné neprovdané ženy v terénu.
  •  Otázky autority a moci. Ženy jsou často vnímány jako méně ohrožující. Může se stát výhodou (ženy mají přístup tam, kam muži nemají, protože jsou vnímány jako neškodné), i nevýhodou (ženy nemají dostatečný společenský status, aby někam získaly přístup).