Typy studií

Site: Moodle UK pro výuku 1
Cours: Lékařská informatika 2017/2018 Všeobecné lékařství (D0103107)
Livre: Typy studií
Imprimé par: Gast
Date: vendredi 9 août 2024, 09:24

Description

Tento studijní materiál je vytvořen v modulu kniha, se kterým jste zatím v kurzu nepracovali. Práce s ním je snadná, klepněte na odkaz a čtěte jako v knize. Materiál lze vyexportovat do pdf a vytisknout.

1. Není studie jako studie

Při vyhledávání informačních zdrojů je nutno zvažovat také faktor "kvality" těchto zdrojů. Touto problematikou se zabývá Evidence Based Medicine, která se snaží jednak o stanovení hierarchie typů studií podle jejich průkaznosti (resp. podle průkaznosti jejich výsledků) a jednak o vytváření vlastních informačních zdrojů, které jsou opřeny o kvalitní původní literaturu, pomocí které jsou dokládána tvrzení o diagnostice, léčbě, prognóze atd.

2. EBM hierarchie důkazů

V rámci EBM existuje hierarchie jednotlivých typů studií, jak můžete vidět v tabulce. Nahoře jsou studie s nejvyšší "silou důkazu".

3. Jednotlivé typy studií

V následujících podkapitolách naleznete stručnou charakteristiku jednotlivých typů studií

3.1. Metaanalýza - Metaanalysis

Co to je?

- syntéza studií dle validních pravidel (formulace otázky, vyhledání literatury, kritické vyhodnocení studií, syntéza výsledků, uvedení výsledků do kontextu), doplněná kvantitativní syntézou, používající k agregaci dat statistické techniky

A proč?

- smysluplná interpretace výsledků z různých studií 
-snižuje pravděpodobnost chyby typu II – neodmítnutí falešné nulové hypotézy (lék je účinný – není to pravda a já to neodmítnu)

/chyba I typu - je to pravda a já to odmítnu/

3.2. Systematický přehledový článek - Systematic Review

Co to je?

- syntéza studií dle validních pravidel (formulace otázky, vyhledání literatury, kritické vyhodnocení studií, syntéza výsledků, uvedení výsledků do kontextu)

A proč?

- smysluplná interpretace výsledků z různých studií

3.3. Klinická kontrolovaná randomizovaná studie - Controlled Clinical Trial

Co to je?

- intervenční studie, porovnávání výsledku (terapie, diagnostika) ve skupině osob s intervencí a kontrolní skupině bez intervence nebo s jinou intervencí, rozdělení je provedeno na základě randomizace (vlivu náhody), obvykle dvojitě slepá

A proč?

- standardní postup klinického výzkumu

3.4. Kontrolovaná nerandomizovaná kohortová studie - Cohort Studies

Tento typ studie je koncipován tak, že existují dvě pozorované skupiny, jedna z nich je exponována sledovanému faktoru a druhá ne. Obě skupiny jsou sledovány v budoucnosti a pátrá se po výskytu studovaného jevu (onemocnění atd.).

3.5. Studie případů a kontrol - Case-Control Studies

Osoby jsou do těchto studií vybírány podle toho, zda u nich bylo nebo nebylo diagnostikováno studované onemocnění a zpětně se v anamnéze pátrá po možné příčině.

3.6. Kazuistiky - Case Reports

Kazuistiky jsou popisem a analýzou jednotlivých případů.

3.7. Expertní výrok - Expert Testimony

Důkazem je zde tvrzení experta v oboru.