Osnova témat

  • Atestace kurzu "Vědění, umění a rozumění: Heidegger a Dilthey" (pro bakalářské studium)

    Získat atestaci z kurzu je možné libovolným z těchto způsobů:

    1)      napsat si test z toho, co jsme probírali. Na dané termíny se prosím přihlašujte prostřednictvím SISu.

    2)      napsat srovnávací práci. Téma práce by mělo nějak souviset s vědou, technikou či uměním u Heideggera. Srovnávat můžete jakékoliv 2 filosofické texty, zabývající se touto tématikou, z nichž alespoň jeden bude od Heideggera (ideální by bylo, kdyby byly od Heideggera oba nebo jeden od Heideggera a jeden od Diltheye). Práci prosím vkládejte do Moodlu. Opravím ji do 2 týdnů.

    3)     každotýdenně zodpovědět otázky vložené do Moodlu (odpovědi vkládejte prosím vždy do úterý 16:00 hod.)

  • Atestace kurzu "Fenomenologie IV" (pro magisterské studium)

    Získat atestaci z kurzu je možné libovolným z těchto způsobů:

    1)      napsat si test z toho, co jsme probírali a současně každotýdenně zodpovídat otázky vložené do Moodlu (odpovědi vkládejte prosím vždy do úterý 16:00 hod.)

    2)      Napsat srovnávací práci. Téma práce by mělo nějak souviset s vědou, technikou či uměním u Heideggera. Srovnávat můžete jakékoliv 2 filosofické texty, zabývající se touto tématikou, z nichž alespoň jeden bude od Heideggera (ideální by bylo, kdyby byly od Heideggera oba nebo jeden od Heideggera a druhý od Diltheye). Práci prosím vkládejte do Moodlu. Opravím ji do 2 týdnů.

     

  • Prezentace 2024

  • Podatelna pro vkládání prací pro závěrečnou atestaci z kurzu

  • Otázky k přednášce z 21. 2. 2024

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky.

    1) V čem se liší Heideggerův přístup v odkrývání bytí v jeho raných dílech (např. "Bytí a čase") od způsobu, jak přistupuje k bytí ve svých pozdějších dílech.

    2) Co je podle Heideggerova Bytí a času "fenomén"?

    3) Jak můžeme podle Heideggerovy přednášky Co je metafyzika? zakusit jsoucno v celku?

  • Otázky k přednášce "Věk obrazu světa"

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte tři z níže uvedených čtyř otázek.

    1) Na jakém pojetí bytí, pravdy, člověka a vztahu člověka ke jsoucímu se podle Dodatků k Heideggerově přednášce Věk obrazu světa zakládá Platónova metafyzika?

    2) Novověká věda podle Heideggerovy přednášky Věk obrazu světa zpředmětňuje jsoucno, tj. jsoucno se v novověké vědě stává předmětem. Jak se toto zpředmětňování děje (tj. jak se na jsoucno nahlíží) v přírodních vědách? Jak se zpředmětňování jsoucna děje v historických vědách?

    3) Proč byl podle Heideggerovy přednášky Věk obrazu světa pro ustanovení novověké vědy a novověku vůbec důležitý Descartes?

    4) Existuje podle Heideggerovy přednášky Věk obrazu světa středověký obraz světa? Je svět obrazem pro řeckého člověka? Je svět obrazem pro Platóna? Proč?

     

  • Otázky k přednášce "Novověká matematická přírodní věda"

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte tři z níže uvedených pěti otázek.

    1) V úvodu textu Novověká matematická přírodní věda Heidegger uvádí 3 rysy (charakteristiky), s kterými bývá novověká věda obvykle spojována a ukazuje, že uvedené tři rysy charakterizují nejen novověkou vědu, ale že platí také o antické vědě. O jaké 3 rysy se jedná?

    2) Uveďte alespoň 3 rozdíly v "matematičnu", matematickém rozvrhu (tj. chápání přírody) mezi novověkou přírodní vědou (viz Newtonovo či Galileovo chápání přírody) a antickou vědou (u Aristotela).

    3) Jak Heidegger v textu Novověká matematická přírodní věda dokládá, že novověká věda (matematicky) přeskakuje fakta?

    4) Proč je číslo, resp. počítání s čísly podle textu Novověká matematická přírodní věda něčím mathématickým?

    5) Jak Heidegger v textu Novověká matematická přírodní věda interpretuje Descartův výrok „Myslím, tedy jsem“? Vůči jakému běžnému výkladu se vymezuje?

  • Otázky k přednášce "Otázka techniky"

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky:

    1. Heidegger se v přednášce Otázka techniky vymezuje vůči instrumentálnímu a antropologickému chápání techniky a představuje své vlastní pojetí techniky. Co je podle něj technika? Liší se bytnost novověké techniky od bytnosti starší (např. antické) techniky?

    2. Co je v moderní technice jsoucím? Jak se ke jsoucnu člověk vztahuje? 

    3. Jaký je vztah mezi moderní vědou a technikou? Co je podle Heideggera dřívější?

    4. Jaké je největší nebezpečí moderní techniky (popř. Gestellu)?

  • Otázky k přednášce "Věda a zamyšlení"

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky:

    1. Ve své přednášce "Věda a zamyšlení" Heidegger vymezuje vědu jako teorii skutečného. Co je podle této přednášky v novověku "skutečným"? Co je podle této přednášky v novověku teorií, tj. jaký vztah ke skutečnému charakterizuje novověkou vědu?

    2. Co vládne ve vědách a co vědy nemohou obejít? Co nemůže obejít fyzika, psychiatrie, filologie a historie? Proč uvedené nemohou obejít?

    3. Co je podle Heideggera "zamyšlení" (Besinnung)?

  • Otázky k přednášce "Původ uměleckého díla"

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky:

    1. Jaké tři typy výkladu věcnosti věci (tj. tři typy výkladu co je věc) se podle Heideggera prosadily v dějinách západního myšlení? 

    2. Jak se podle Heideggerovy přednášky "Původ uměleckého díla" k sobě vztahuje věc, umělecké dílo a příruční prostředek? Čím se od sebe liší?

    3. Jaké jsou dva bytostné rysy díla (tj., co je v díle ve sváru)?

  • Otázky k přednáškám "Budovat, bydlet, myslet" a "Básnicky bydlí člověk"

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky:

    1. Co vykládá Heidegger v přednášce "Budovat, bydlet, myslet" prostřednictvím mostu?

    2. Proč podle přednášky "Básnicky bydlí člověk" má člověk "bydlet básnicky"?

  • Otázky k výkladu Diltheyovy filosofie

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky:

    1) Co podle Diltheye zkoumají duchovní vědy? Jaká je metoda duchovních věd?

    2) Jaká věda (jaké zkoumání) stojí v základu metody duchovních věd?

    3) Proč se Dilthey věnoval v souvislosti v výkladem metody duchovních věd umění, literatuře a biografiím?

  • Otázky k rozumění u Diltheye a Heideggera

    Do příští hodiny (ideálně už do úterý 16:00) stručně (ideálně jednou větou, maximálně třemi větami) prosím zodpovězte následující otázky:

    1) Jaký je nejdůležitější rozdíl v tom, jak rozumí "rozumění" Dilthey a jak Heidegger?

    2) O jakých typech rozumění hovoří Dilthey a o jakých typech hovoří Heidegger (tj. jak rozumění rozděluje Dilthey a jak je rozděluje Heidegger)?

    3) Co je to "hermeneutický kruh"?

  • Závěrečný test (2020/21 a 2021/22)